Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba Nemanje Nikolića

U utorak, 23. aprila 2019. godine, sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića biće otvorena izložba Nemanje Nikolića pod nazivom ,,The Palace of Time and Memory“.

Nemanja Nikolić (rođen 1987. godine) je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odsjeku, gdje trenutno završava doktorski projekat. Samostalno predstavlja svoje radove od 2010 godine u: Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, Galeriji Dix9 Helene Lachermoise u Parizu, Domu omladine Beograda, Galeriji Rima u Kragujevcu, Umetničkom prostoru U10. Učestvovao je na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Caixa Forum u Madridu i Barseloni, Kunsthal KadE u Amersfortu u Holandiji, Kunstlerhaus u Beču, 56. i 57. Oktobarski salon u Beogradu, Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Dobitnik je više nagrada, kao što su Nagrada za crtež iz fonda Vladimir Veličković, specijalna otkupna nagrada za mural i zidnu instalaciju Rajfajzen banke i galerije 12HUB i Nagrada za inovaciju iz fonda Miloš Bajić.  Njegovi radovi se nalaze u brojnim privatnim i javnim kolekcijama, kao što je ABN AMRO kolekcija u Amsterdamu, Lukas muzej narativne umjetnosti u Los Anđelesu, WAP fondacija u Seulu, Ekard kolekcija u Hagu, Kolekcija oktobarskog salona (Kulturni centar Beograda), Telenor kolekcija u Beogradu, kolekcija centra za likovno obrazovanje Šumatovačka.

Nikolić  je inicijator nastanka Umetničkog prostora U10. Živi i radi u Beogradu.

Sima Kokotović i Miloš Zec su u tekstu Nemanja Nikolić – The Plot, između ostalog, zapisali:

,,U kontekstu savremenih umetničkih istraživačkih postupaka koji se oslanjaju na otkrivanje vizuelnih riznica istorijskog projekta Jugoslovenskog državnog socijalizma, Nemanjin rad se nameće kao razvijeni model uspostavljanja dijaloga između sadržaja različitih medijskih formata. Jukstapozicioniranjem dva medijska registra – sa jedne strane film stoji kao konstanta u ciklusima Panic book, Uncontained images, The Plot, dok se sa druge smenjuju podloge u obliku udžbenika socijalizma, knjige političke teorije samoupravljanja, i u najnovijem radu mape državnih infrastrukturnih dostignuća – on iscrtava mrežu veza izmedju različitih oblika kulturnih sadržaja, otkrivajući nam, sa vremenske distance, neočekivane afektivne te i simboličke rezervoare kulturnog polja Jugoslovenskog socijalizma i njegovog nasleđa.’’

Publika će na izložbi u Dvorcu Petrovića imati priliku da vidi autorove posljednje projekte: Panic Book (2015), Double Noir (2016), Uncontained Images (2018) i segmente rada koji je u fazi nastajanja pod nazivom The Plot.

Izložbu će otvoriti Anja Marković, istoričarka umjetnosti.

Izložba je otvorena do 23. maja.