Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba radova Jakše Ćalasana

U utorak, 26. marta 2019. godine, sa početkom u 19 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Perjanički dom“ biće otvorena izložba radova Jakše Ćalasana pod nazivom „Šarene laže i crna hronika“.

Jakša Ćalasan (1979) završio je Akademiju likovnih umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Slobodana Kneževića Abija, odsjek grafika.

Živi i radi u Baru. Samostalno je izlagao u Baru, Novom Sadu, Beogradu, Podgorici, Rieti, Kragujevcu, Petrovcu kao i na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Nagrade za grafiku na XIII Bijenalu studentske grafike SCG u Beogradu, Nagrade Art Klinike „Perspektive“ za grafiku i za crtež.

U tekstu napisanom povodom ove izložbe pisac i kolumnista Brano Mandić je, između ostalog, zapisao: „Sve na tim slikama se prepliće u svjetlu Mediterana, sve je napolitansko bez tona, na svakoj Jakšinoj slici bi se istog časa mogao roditi poneki Napoleon, gutač klikera, kikirez, pokrenuti klizište besmisla, basna, ili sveta tajna.

Eksterijeri izgledaju kao enterijeri, kupatila su karaule drugog svijeta, proroci jašu lavove i tamburaju kosmosu. Nema kod Jakše foliranja, o kako je to lijepo zaključiti, kako je to spasonosno, kad vidiš da kao brzi voz dolazi novi slikar, i još se smije kao starac.“