Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba radova Milice JankovićU četvrtak, 20. decembra 2018. godine, sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Perjanički dom“ biće otvorena izložba radova Milice Janković pod nazivom „Osame kutije“.

Milica Janković (1990) je završila specijalističke studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2012. godine. Trenutno pohađa MA studije na istom fakultetu u klasi prof. Anke Burić. Priredila je do sada dvije samostalne izložbe i učestvovala na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. 2018. godine učestvovala je na Baltičkom simpozijumu kamena u Finskoj, sa projektom „Dekonstrukcija Munkovog jastuka” gdje je realizovala skulpturu/instalaciju kombinujući crni i crveni granit. Semestar MA studija (2018) provodi na Akademiji u Maćerati, Italija gdje je realizovala scenografiju za koncert savremene muzike i uzela učešće u grupnoj izložbi „Percezione interrotta”, galerija Magazzini UTO. Semestar na Akademiji umjetnosti u Vilnjusu, Litvanija koji je provela istražujući crtež u proširenom polju, rezultirao je jednom grupnom i jednom samostalnom izložbom u galeriji Malunu 5, koja je kasnije uvrštena u Kulturno veče Vilnjusa.

U tekstu napisanom povodom ove izložbe istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević je, između ostalog, zapisala: „Umjetnica za objekte uzima odbačene kutije koje najčešće služe pakovanju cipela, preparira ih posebnim tehnikama kreirajući sobe. I u činjenici da koristi predmete za pakovanje otkriva se želja da se ti mikrosvjetovi memorišu, uspostavi izvjesni red u simulakrumu koji živimo. Objekti u ovim mikroobjektima su izrađeni često od bodljikave žice koja asocira na logore, zatvore čime u semantičkom arealu bude pitanja o kazni i krivici.“

Izložbu u galeriji „Perjanički dom“ otvoriće kustoskinja u Centru savremene umjetnosti Crne Gore Natalija Đuranović.