Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba radova Nataše Đurović

 

 

U četvrtak, 2. novembra sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića biće otvorena izložba radova Nataše Đurović iz ciklusa „Trajanje-nestajanje-trajanje“.

Za ciklus koji je nastajao u posljednjih pet godina Đurović je napravila izbor od nekoliko desetina crteža i slika u kombinovanim tehnikama.

Nataša Đurović je rođena u Doboju, BiH 1963. godine. 1986. je diplomirala na Kulturološkom fakultetu na Cetinju. 1989/90. je bila stipendista francuske Vlade na specijalizaciji u Parizu. 1992. je magistrirala na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani. Redovni je profesor Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Član je ULUCG. Bila je dekan Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje (2004-2008.) i prorektor Univerziteta Crne Gore (2008-2014.). Umjetničke ideje realizuje u različitim medijima: crtežu, slici, fotografiji, ambijentalnoj i zidnoj instalaciji, performansu. Izlagala je na prestižnim kolektivnim izložbama u Francuskoj, Švedskoj, Austriji, Italiji, Kanadi, SAD, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori. Samostalno je izlagala u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji i San Marinu. Dobitnica je više nagrada za umjetnički rad, među kojima i Nagrade Hercegnovskog zimskog likovnog salona (2003) i Nagrade Crnogorskog likovnog salona „13. novembar” (2012).

“… Naziv najnovijeg cilusa radova Nataše Đurović upućuje na tok, proces, prolaznost – vremena, ne samo u smislu ideje protoka vremena i svega onog što ono sobom nosi, nego i nastanka samih radova na papiru u smislu ostavljanja traga – trajanja, nestajanja, ali i ponovnog trajanja … Između crteža i slike, od intimnih minijatura u duhu haiku-a, preko crteža nabijenih silovitošću poteza, do konceptualnih radova koji ispituju granice tmine i beline, propadanja i obnavaljanja, mraka i svetlosti, i naposletku, večitog trajanja njihovog smenjivanja … ovi radovi čas žustrim, čas tananim crtačkim postupkom, svedoče o duboko proživljenoj ideji smisla nastajanja – nestajanja – postojanja …“. (iz teksta istoričarke umjetnosti dr Rajke Bošković)

Izložbu će otvoriti Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti.      

Izložba se može pogledati u Dvorcu Petrovića do 3. decembra.