Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba „Sibile Bergeman: Fotografija“

U Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića, 9. septembra sa početkom u 19 časova, biće otvorena izložba „Sibile Bergeman: Fotografija“.

Izložbu će otvoriti dr Robert Veber, ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Frank Baumann, direktor Goethe-Instituta i kustoskinja Frida fon Vild.

Izložba je realizovana kao putujuća izložba njemačkog Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa), u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici i Goethe-Institutom Srbije. Djelo Sibil Bergeman (rođ. 1941.) u njemačkoj fotografiji zauzima značajnu ulogu.

Fotografije Sibil Bergeman svoj intenzitet i moć slike crpe iz sračunatog kontrasta između mode, modela i okruženja koji potiču iz različitih sfera stvarnosti.

U tekstu za katalog koji prati izložbu, Matijas Flige je, između ostalog, zapisao:

„Udio koji u tome pripada Sibil Bergeman ovdje se može sažeti tek selektivno. Na slikama iz afričkih zemalja – modne fotografije i fotografije situacija – prepoznaje se sva raskoš njenih umjetničkih mogućnosti. One prikazuju ljepotu bez egzotizma, život kao pobjedu nad zatečenim okolnostima, nad svakodnevicom podvojenom između tradi- cionalne kulture i prodiranja globalizovanih oblika življenja. To nisu reportaže iz još uvjek otvorenog „Srca tame”, nego dijalektičke slike koje govore o hrabrosti i nadi. Uprkos svoj preciznosti, odlikuju se bezvremenošću, imaju auru daljine pod nebeskim visinama, kolorit koji ih izmešta i ujedno zahtjeva bezuslovno učešće posmatrača. To su motivi kakvi se često viđaju, ali su bili nepoznati u ovom vidu: fotografija uosjećavanja u nešto strano koje se doima kao posve blisko. Ljudi koji su ponosni i ranjivi.

Naš svijet u kome se zatiru razdaljine i u kom se već sada sve dešava sa nama i kod nas.“

Nakon zvaničnog djela otvarnanja izložbe biće stručno vođenje kroz izložbu kustoskinje Fride von Vild na njemačkom jeziku sa prevodom.

Izložba se može pogledati do 30. septembra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 − 5 =