Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba slika Đorđa Rašovića

 

Centar savremene umjetnosti - logo

 

U ponedjeljak, 7. marta sa početkom u 19 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Klub“ biće otvorena izložba slika Đorđa Rašovića pod nazivom „Bajkovitost u snovima Đorđa Rašovića“.

Đorđe Rašović je rođen 1987. godine u Podgorici. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, Odsjek slikarstva 2010. godine i specijalističke studije na istom fakultetu 2011. godine. Član je ULUCG-a od 2010. godine. Izlagao je samostalno u Podgorici, u Umjetničkom paviljonu 2013. godine kao i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

U katalogu izložbe istoričarka umjetnosti Maja Dedić je, između ostalog, zapisala: „Bajkoviti ezopovski životinjski svijet lisica i vukova, transponovane ljudsko-životinjske figure, susret ljudskog i životinjskog tijela, autoportreti prekriveni sjenima i maskama, priča o realnosti sa drugim likom samo su neke od tema koje su predmet istraživanja u ovoj seriji radova kojima predstavlja svoje višegodišnje istraživanje i sazrijevanje. Đorđe gradi fantastične kompozicije u kojima je sve moguće i dozvoljeno. Likovi životinja govorom svog tijela, ponašanjem, dobijaju ljudska obilježja i personifikuju ljude iz svakodnevnog života… Ljudsko i životinjsko tijelo prepliću se u bezbroj procesa transformacija i metamorfoza.

Umjetnik ih smiješta u različite prizore dok pozadina varira od pejzaža do neobičnih enterijera.“

Izložbu, koja se može pogledati u galeriji „Klub“ u narednih mjesec dana, otvoriće Maja Dedić, istoričarka umjetnosti.