Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba umjetnice Nikole GodmanU utorak, 9. jula 2019. godine, u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji Perjanički dom biće otvorena izložba umjetnice Nikole Godman pod nazivom “Peripeheral points of view”.

Nikola Godman rođena je 1986. godine u Gotlandu u Švedskoj. Danas živi i radi u Holandiji. Završila je Akademiju Likovnih umjetnosti „Gerrit Rietveld“ u Amsterdamu. Učesnica je više umjetničkih programa i radionica. Izlagala je na više grupnih i samostalnih izložbi u Holandiji i inostranstvu.

Umjetnica je o svom radu istakla:

“Trenutno se moje istraživanje bavi perifernim perspektivama i seoskim identitetima. Pošto je sporedni pogled ljudskog vida, periferno se definiše kao nešto što „se dešava na ivici nečega“ kao i „ne tako važno kao nešto drugo“ (Kembridž rječnik). Periferno, postojeći na ivici onoga što se percipira ili ne, vjerujem da ima potencijal za preispitivanje fokusiranog/normativnog pogleda – ono što je u fokusu ima i centralnu pažnju. Kroz moj rad, istražujem odnose između perifernog vida i konotacije koje ono ima sa periferijama grada/granicom civilizacije. Šta periferija može reći o centralnom pogledu?“

Izložbu će otvoriti Teodora Nikčević, kustoskinja izložbe.

Izložba se može posjetiti do 30. jula.