Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba umjetnika Mirze Dedaća

 

 

U četvrtak, 7. juna 2018. godine, sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Perjanički dom“ biće otvorena izložba umjetnika Mirze Dedaća pod nazivom „Događaj“.

Mirza Dedać je rođen 1981. godine u Beogradu. 2009. upisuje Fakultet likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, odsjek slikarstvo.

Osnovne akademske studije završava u klasi profesora Čedomira Vasića a master akademske studije u klasi profesora Milete Prodanovića.

Trenutno je na doktorskim studijama istog fakulteta. Dobitnik je Nagrade za crtež ,,Stevan Knežević” Fakulteta likovnih umetnosti Beograd. Do sada je samostalno izlagao na šest izložbi kao i na brojnim grupnim izložbama.

U tekstu napisanom povodom ove izložbe Dedać je, između ostalog, zapisao: „… 27.01.1982. godine zagrebački Vjesnik je izdao 150. broj stripa Alan Ford, pod nazivom Criminal & Comp. Ova jubilarna epizoda objavljena je na nešto manjem broju strana na teritoriji Jugoslavije. To je bila odluka tadašnjih cenzora koji su ocenili da jedan deo stripa treba biti izbačen… Ovaj ,,sporni” i izostavljeni strip geg kao i navedeni događaj cenzure u umetnosti bio je osnovno polazište za razmišljanje o samoj izložbi i umetnosti uopšte. Ko ih promoviše, a ko ih zabranjuje? O onima koji selektuju i onima koji ih realizuju. Šta je to što jedan režim uznemirava dok drugog čini ravnodušnim? Kakva je umetnost kada je u službi vlasti, a kakva je kada je zabranjena?“.

Nakon otvaranja publika je pozvana da ostane i na razgovoru sa umjetnikom.

Izložba u galeriji „Perjanički dom“ se može pogledati do 30.juna.