Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Multimedijalna izložba umjetnika Vojislava Klačara

 

 

U četvrtak, 24. maja 2018. godine, sa početkom u 19 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Perjanički dom“ biće otvorena multimedijalna izložba umjetnika Vojislava Klačara pod nazivom „5 KUĆA: 1 PUTA 1 PUTA 3“.

 

Vojislav Klačar je umjetnik aktivan u oblasti višemedijskog stvaralaštva. Njegova višegodišnja umjetnička praksa Kraljevina Koreta obuhvata: skulpture, crteže, digitalne slike, Internet prezentacije, video radove, performanse, dramske tekstove i pozorišne instalacije.

Klačar je 2012. godine doktorirao na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, grupa za višemedijsku umetnost. Osnovne studije završio je 2006. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek Vajarstvo, u klasi prof. Mrđana Bajića. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), grupa za proširene medije, od 2007. godine. Od 1995. godine živi i radi u Beogradu.

 

„… u duhu aktuelnih promišljanja savremenog sveta i čovekovog mesta u njemu nastaje i Kraljevina Koreta, višegodišnja umetnička praksa Vojislava Klačara. Ova imaginarna država gotovo kao da postoji sama od sebe, dok Klačar kreira situacije u kojima se život Korete ukršta sa onom realnošću koja još uvek nije njena. Jer Koreta izrasta iz isečaka iz novina, buke javnih govora i fetišizovanih političkih rituala – ona je praksa prisvajanja, intimna igra preoblikovanja građe spektakla javne sfere koja je postala čist simulakrum društvenog života“, zapisao je, između ostalog, u katalogu izložbe Vlatko Ilić.

„Umjetnički projekat Koreta poziva nas da nanovo aktuelizujemo priču o geneologiji javne sfere, da je promišljamo i problematizujemo, da iz različitih iskustava njenog uspostavljanja djelujemo sada i ovdje. Koliko god javna sfera bila vidljiva, zaokružena, regulisana, ona nikada nije monolitna. Iz različitih statusnih oblika, sa različitim svjetonazorima i izborima pronalazimo i proizvodimo alternativne prostore i diskurse. Savremena umjetnost predstavlja možda najangažovaniji primjer prakse koja u oblasti i umjetničkog i političkog stvara model opozitan poželjnim nacionalnim, tržišnim ili univerzalnim kodovima kako umjetnosti, tako i politike“, zapisao je povodom izložbe Janko Ljumović.

Izložbu će otvoriti Vlatko Ilić, teoretičar umjetnosti i medija a nakon otvaranja publika je pozvana da ostane i na razgovoru sa umjetnikom Vojislavom Klačarom.

 

Vojislav Klačar je umetnik aktivan u oblasti višemedijskog stvaralaštva. Njegova višegodišnja umetnička praksa Kraljevina Koreta obuhvata: skulpture, crteže, digitalne slike, Internet prezentacije, video radove, performanse, dramske tekstove i pozorišne instalacije. Od 1995. godine Klačar živi i radi u Beogradu.

Početkom 2012. godine Klačar je doktorirao na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, grupa za višemedijsku umetnost, sa projektom GORNJI DOM; Višemedijsko scensko delo. Osnovne studije završio je 2006. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek Vajarstvo, u klasi prof. Mrđana Bajića. Iste godine prima Nagradu za osobenu kreativnu inovaciju iz fonda Miloš Bajić i upisuje umetničke specijalističke studije iz Slikarstva. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), grupa za proširene medije, od 2007. godine. 

Umetnički projekti (izbor): Pet nivoa pet razgovora dr Svetolika Plesnika i dr Marije Polek, radio drama, Radio Beograd, 2016, i javno izvođenje, 2013; Ana Frank, prema Dnevniku Ane Frank (scenografija i kostim) NP Sterija, Vršac, 2016; Marks u Sohou (scenografija) JDP/Scena Carina, Beograd, 2013; Formiranje X Vlade Kraljevine Korete, Hebbel Theatre, Berlin, 2009; X Parlamentarni Izbori u Kraljevini Koreti, galerija Doma Omladine, Beograd, 2008/2009; Osnivanje III Univerziteta u Kraljevini Koreti, Geschwister-Scholl-Haus, Lajpcig, 2008; CODA, muzički teatar, grupa autora, Jugokoncert, Pozorište na Terazijama, 2008; Parlamentarna Istorija Korete, BELEF, 2007; Formiranje IX Vlade Kraljevine Korete, Skupština grada Beograda, 2007.

Izložbe (izbor): Hibridno imaginarno: slikarstvo i/ili ekran, Muzej savremene likovne umetnosti, Novi Sad, 2006; 47. Oktobarski salon, Umetnost, život i pometnja (kustosi: Rene Blok i Barbara Hajnrih) Beograd, 2006; samostalna izložba u saradnji sa Cesid-om IX Parlamentarni Izbori u Kraljevini Koreti, galerija Doma omladine, Beograd, 2005; samostalna izložba skulptura, Galerija Stari grad, Kotor, 2002.

Klačar je autor i izdavač publikacija: X Parlamentarni Izbori u Kraljevini Koreti, Beograd, 2008, i Formiranje IX Vlade Kraljevine Korete, Beograd, 2007.

Izložba u galeriji „Perjanički dom“ se može pogledati do 31.maja.