Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Taktilna izložba za slijepe i slabovide osobe

 

 

U utorak, 24. aprila 2018. godine, sa početkom u 18 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Perjanički dom“ biće otvorena taktilna izložba za slijepe i slabovide osobe pod nazivom „Molimo Vas, dodirnite“.

Izložbu organizuju Savez slijepih Crne Gore i Međunarodna organizacija „Nova Akropola“, predstavništvo Podgorica uz podršku Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložba obuhvata odlivke i umanjene replike čuvenih, ali i manje poznatih djela iz arheoloških zbirki mnogih muzeja svijeta i regiona – četrdesetak eksponata skulptura i reljefa iz kultura Grčke, Rima, italijanske Renesanse, Egipta, predkolumbovske Amerike, tri iz Crne Gore i desetak iz kulturno-istorijske baštine zemalja regiona (Bosne i Hercegovine i Hrvatske).

Izložba je posebno priređena i prilagođena da bi slijepe i slabovide osobe mogle taktilno doživjeti trodimenzionalne i reljefne predmete. Za razliku od ostalih izložbi gdje se posjetioci mole da ne dodiruju eksponate, ovdje molimo posjetioce da slobodno opipaju sve eksponate.

Osnovna zamisao izložbe je da se posjetioci putem dodira i mašte uvedu u svijet naših predaka i dožive ljepotu i bogatstvo ljudskog izraza i kulturne raznolikosti. Uz eksponate su izloženi natpisi sa objašnjenjima odštampanim na Brajevom pismu i uvećanoj crnoj štampi.

Autori izložbe su volonteri Međunarodne organizacije „Nova Akropola“, predstavništvo Podgorica i „Nove Akropole“ Bosna i Hercegovina a replike su izrađene u likovnim ateljeima ovih organizacija.

Na otvaranju izložbe će govoriti Patrik Milošević, rukovodilac Međunarodne organizacije Nova Akropola, predstavništvo Podgorica i Andrija Samardžić, predstavnik Saveza slijepih Crne Gore a volonteri Nove Akropole će održati recital.

Izložba u galeriji „Perjanički dom“ se može pogledati do 30. aprila.