Centar savremene umjetnosti – Izložba K moru, jezeru ili nekoj drugoj rijeci


Izložba K moru, jezeru ili nekoj drugoj rijeci  (To the Sea, a Lake or Another River) umjetnica Sare Rajaei i Neve Lukić biće otvorena u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji Perjanički dom, 08. oktobra 2019. godine, sa početkom u 20 časova.

Sara Rajaei je iransko-holandska umjetnica koja živi i radi u Holandiji. U svojim radovima proučava koncept vremena kroz promišljanja o odsustvu slike, psihologiji sjećanja, usmenoj istoriji, narativnim metodama, kao i prostoru – kako fizičkom, tako i psihološkom. Njen umjetnički opus obuhvata kratke filmove i video instalacije koje se zadržavaju u međuprostorima između pripovijedanja i slikovnosti.

Nakon sticanja diplome Kraljevske akademije umjetnosti u Hagu iz 2002, Rajaei je boravila na dvogodišnjoj rezidenciji na Rijksakademie van Beeldende Kunsten u Amsterdamu. 2009. godine je nagrađena osnovnom nagradom Prix de Rome.

Radovi su joj izlagani u brojnim galerijama i festivalima širom svijeta. Najznačajnije izložbe uključuju Umjetnički centar de Appel, Stroom De Haag, Filmski festival Roterdama, Međunarodne susrete Pariz – Berlin – Madrid, Art Brisel, Stiftelsen 3.14 Bergen/Norveška, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Hrvatska, Galeriju Nouvelle Images, Tent Roterdam i mnoge druge.

Neva Lukić je magistrirala istoriju umjetnosti i arheologiju na Sveučilištu u Zagrebu, te teoriju moderne i savremene umjetnosti na Univerzitetu u Lajdenu, u Holandiji. Radi kao slobodna autorka, likovna kritičarka i kustosica, te vodi radionice kreativnog pisanja. Objavila je zbirke kratkih priča, zbirke poezije i slikovnicu za djecu. Pisanje kombinuje s drugim umjetničkim izrazima, s ciljem stvaranja interdisciplinarnih umjetničkih djela bliskih književnoj predstavi i filmu. Učestvovala je u brojnim poetskim večerima / književnim festivalima (Snap-up Poetry – Beograd, Stih u regiji – Zagreb, Astralna projekcija – Skoplje, Slovenski knjižni sejem – Ljubljana, itd.), kao i na filmskim festivalima (Nemaf film festival – Seul, Kanski festival – SFC, Nederlands film festival – Utreht). Zbirka pjesama Haljina obscura dobila je Hrvatsku nagradu za mlade pjesnike “Zdravko Pučak” (2010). Zbirku kratkih priča Beskrajni završeci ponovo su objavili Treći Trg (Beograd) i Bokeh (Leiden) u 2018.

Lukić i Rajaei od 2011. zajedno rade na raznim izložbama, prezentacijama i radionicama. Takođe su sarađivale na nekoliko video / filmskih komada, koji se mogu pogledati na ovoj izložbi.

Teodora Nikčević, kustoskinja izložbe je o istoj, između ostalog, zapisala:

Projekat To the Sea, a Lake or Another River čine tri video rada nastala saradnjom video umjetnice Sare Rajaei i književnice Neve Lukić. Spomenute radove veže spori slijed dešavanja, a prati ih naracija koja dočarava ne samo daleka sjećanja iz djetinjstva, već i ona bliža, odraslija.

Oživljavajući sjećanja, kamerom koja polako upija naspramnu sliku, kroz metafore rijeke Sara Rajaei dočarava elastičnost slike, njen fluidni karakter, ali i njenu jedinu izvjesnu poziciju – da teče izmedju dvije obale. Lokacije koje spajaju video radovi su prostor Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Irana. Ipak, stejtment ovih radova mogao bi biti promatran kroz Bašlarev stav iznijet u Poetici prostora – dakle kroz tezu da je za poznavanje intimnosti, lokalizacija u prostorima naše intimnosti hitnija od određivanja datuma – pa se čini da ni ove priče ne možemo istoricizirati, nego ih se samo sjećati.

Izložbu će otvoriti Teodora Nikčević, kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložba se može pogledati do 30. oktobra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 + 19 =