Centar za kulturu Tivat – Najava programa za 07. i 08. avgust 2017.godine

 

 

 

 

PONEĐELJAK, 07. avgust

ELZA  I  ZALEĐENI  HANS

Ljetnja pozornica Tivat, 20:00h

 

Princeza grada Arendela, Elza, ima posebne moći… Sve što poželi, Elza može da pretvori u snijeg i led! Međutim, kako ne bi učinila štetu, ona mora da nosi rukavice. Njena  mlađa  sestra princeza Ana,  neustrašivi optimista, tužna je i želi da pomogne sestri da prokletsvo prestane i da Elza konačno može da bude bezbrižna…Sa druge strane, za princezu Anu bore se svim snagama princ Hans i Kristof, skromni prodavac leda. Izboriti se za pravu ljubav, nimalo neće biti lako.

   Kao nezaobilazni dodatak ove priče, urnebesno smiješni snješko Olaf će nam dočarati i predstaviti sve likove na dvoru, i nasmijati nas do suza.Pobjeda dobrog nad zlim, razvijanje timskog duha i snaga sestrinske ljubavi glavne su poruke koje ova predstava ostavlja za sobom.

Karte se mogu kupiti na biljetarnici ljetne pozornice po cijeni od 3 evra.

 

PONEĐELJAK, 07. i UTORAK 08. avgust

JAMI DISTRIKT

Scena Atrijum Buća, 21:00h

 

Predstava je radjena u koprodukciji  Centra za kulturu Tivat, Bitef teatra Beograd, Thing tang studia Novi sad i  Festival Maszk  Segedina.

JAMI DISTRIKT je pozorišna predstava koja se bavi pojmom NACIJE i pitanjima nacionalnog identiteta u savremenom društvu. U formi lažnog dokumentarca, predstava se bazira na (izmišljenom), ali mogućem  događaju: u selu Jamena, na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naučnici su – najsavremenijim sredstvima (koja uključuju satelitsko snimanje zemljine kore, specijalnim kamerama sa infra-crvenim i rengentskim zracima) otkrili najstarije paleolitsko naselje u istoriji čovječanstva. Otkriće je značajno jer pomjera naučna saznanja o početku razvoja ljudske vrste stotinama hiljada godina unazad: homo sapiensi su bitno stariji nego što se do sada mislilo. 

Ovo revolucionarno otkriće, od značaja je za čitavo čovječanstvo, ali se za njega posebno interesuju Srbi, Hrvati i Bošnjaci, budući da se praistorijska Jamena, nalazi na teritoriji sve tri države. Budući da svaka država pokušava da ga prisvoji, počinje niz apsurdnih teorija, o tome koji je narod stariji i kome pripada drevna Jamena. 

Teorije vode sve tri nacije u rat, a u rat se uključuju i sve svjetske sile, na različitim stranama. Praistorijska Jamena biva uništena… a broj žrtava veći od 15 000. 

Tada nastupa mir i trajno rješenje za Jamenu: ona postaje distrikt pod međunarodnim protektoratom, a transnacionalne kompanije, ulažu novac u to da se na prostoru Jamene, otvori najveći naučno-zabavni park na svijetu. Svi preživjeli stanovnici sela Jamena (ima ih oko stotinu) dobijaju posao: u ovom parku, oni će za turiste, glumiti drevne Jamence. Svi dobijaju kostime neandertalaca i plate, a međunarodna zajednica s ponosom ističe kako je stopa nezaposlenosti u Jameni – nula. Sve tri nacije sada su spuštene na nivo paleolitskih ljudi, u službi krupnog kapitala. 

Ova priča pokazuje koliko su nacionalne podjele besmislene, u XXI vijeku –  kada uslijed galopirajućeg razvoja nauke i tehnologije, svijetom odavno vladaju transnacionalne kompanije i kada 1% čovječanstva posjeduje 46% svjetskog bogatstva. Ideja o naciji, plasira nam se kao nešto na šta treba da budemo ponosni, a zapravo je fenomen koji ponižava naše ljudsko dostojanstvo. 

Po svojoj formi, predstava je fragmentarna i postmoderna, a njen važan dio čini video rad, sastavljen od različitih sekvenci koje podržavaju formu lažnog dokumentarca. U videu su nahovane izjave različitih političara, donoilaca odluka I vlastodržaca, a kako bi sve izgledalo što uvrijeljivije, tu su i lažna izdanja nacionalnih dnevnika i drugih informativnih emisija. 

 

JAMI DISTRIKT

dokumentarna pozorišna predstava o najstarijoj naciji na svijetu

Režija: Kokan Mladenović 

Izvedbeni tekst: Milena Bogavac 

Originalna muzika: Marko Grubić 

Kostim: Ivana Nestorovic

Glume: Isidora Simijonovic, Jelena Graovac, Nina Neskovic

Muziku izvodi grupa Vrooom: Jamal al Kiswani, Marko Grubic, Nemanja Dragas

             

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 + twelve =