Centar za kulturu Tivat – Najava programa za četvrtak, 11. avgust 2016. godine

 

Centar za kulturu Tivat

 
 

četvrtak, 11. avgust 2016

20:00 sati

U četvrtak 11.08.2016. godine, u 20:00 sati na ljetnjoj pozornici u Tivtu, u okviru 11. Festivala mediteranskog teatra “ Purgatorije ” biće izvedena predstava za djecu “Stidljiva aždaja” u produkciji pozorišta Teatrilo iz Novog Sada.

Predstava je prilagođena za sve uzraste, a u predstavi igraju Sanela Milošević, Ružica Bojović, Dušan Sakan Stojanović i Strahinja Bojović.

 

21:00 sat

Crnogorski romanU četvrtak  11.08.2016. godine, u 21:00 sati u Galeriji ljetnjikovca Buća, u okviru 11. Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije” održaće se promocija knjige “Crnogorski roman” autora Đura Radosavovića, u organizaciji Centra za kulturu Tivat.

Đuro Radosavović rođen je 1986. u Titogradu, odrastao u Podgorici, živi u Beogradu. Studirao engleski i francuski jezik na Institutu za strane jezike u Podgorici. Dobitnik je nagrade Francuskog kulturnog centra za kratkometražni film prikazan na 61. filmskom festivalu u Kanu 2008. godine. Objavio roman Budva, bagra i blud (2011.).  Već četiri godine za podgoričke Vijesti piše satiričnu kolumnu Kosmos ispod sača. Preveo je, između ostalih, knjige Antonija Negrija i Majkla Harda, kao i nekoliko bajki za djecu. Objavio mnogo kratkih priča, eseja i književnih kritika. Priče su mu prevođene na francuski, engleski i ruski jezik. Tekstove objavljuje u nedjeljnicima Vreme i Newsweek. U 2015. godini objavio Crnogorski roman. Zaposlen kao copywrighter.

“Već i samim naslovom Crnogorski roman mladi pisac Đuro Radosavović nagoveštava visoku ambiciju uz senku autoironije. Crnogorska književna tradicija mnogo je više pesnička nego prozna, pa se Radosavović poigrava sa idejom da je, eto, baš on napisao roman koji već u naslovu može da nosi adjektiv crnogorski. Nakon čitanja romana, međutim, svesni smo da je njegova crnogorskost i tematska i jezička i antropološka, ako se može tako reći. Bez potrebe da bilo kome dokazuje da je Crnogorac, bez sklonosti da iz te pripadnosti izvlači bilo ponos bilo stid, Radosavović od onog što je najviše njegovo kreira odličnu književnost, ukorenjenu u širu tradiciju južnoslovenske literature, ali bez epigonstva. On se bavi umetnošću, a ne identitetskom politikom, pa je njegov roman zaista i crnogorski roman. “

Muharem Bazdulj 

 

21:00 sat

U četvrtak 11.08.2016. godine, u 21:00 sati na sceni Atrijum Buća, u okviru 11. Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije” biće izvedena predstava “Tre sorelle” u produkciji Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje i Centra za kulturu Tivat.

Po tekstu Stevana Koprivice, a u režiji Zorana Rakočevića, ovu predstavu u produkciji Centra za kulturu Tivat i Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, izvodiće studenti treće godine studijskog programa gluma  u okviru ispita iz istoimenog predmeta, i to: Marija Đurić, Jelena Đukić, Marija Labudović, Omar Bajramspahić, Vule Marković, i Pavle Popović. Takođe, ovom predstavom studentkinja treće godine produkcije Jelena Odalović, polagaće ispit iz istoimenog predmeta. Šef klase je red. prof. Branislav Mićunović u saradnji sa profesorom doc. mr. Brankom Ilićem.

Dramaturg  Stevan Koprivica istakao je: „Tre sorelle“ se vraćaju doma da provjere kako legende i demone i ljubavi sagledava najnovija generacije crnogorskih dramskih umjetnika. Ima li ljepšeg dogadjaja za pisca i  profesora škole iz koje dolazi reditelj i glumci?“

Ovo je prva od tri naknadno najavljene reprize, koje će biti izvedene zbog velikog interesovanja publike.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 − seven =