Centar za kulturu Tivat – Najava programa za neđelju 11.jul 2021.g.

Pozorišna predstava

APLIKACIJA VOLAND – Imerzivna pozorišna predstava za publiku i pametne telefone

Šabačko pozorište Šabac i JU Centar za kulturu Tivat

Neđelja 11.jul – premijera, poneđeljak 12.jul i utorak 13.jul igranja

Scena Atrijuma Buća u 21:30h

Režija: Kokan Mladenović

Tekst: Milena Bogavac

Originalna muzika: Marko Grubić

Video efekti i programska izrada aplikacije: Goran Balaban, Stefan Čamdžić, TELE GO  

Kostimografkinja: Aleksandra Pecić

Igraju:

Jelena Ilić

Kristina Pajkić

Miloš Vojnović

Aleksandar Jovanović

Posebno se zahvaljujemo:

Radetu Šerbedžiji, Olji Bećković i Zoranu Kesiću, na glasovima iz OFF-a

Koncept projekata: Kokan Mladenović i Marko Grubić

Asistent režije: Stefan Čamdžić

Organizacija: Luna Jović, Andija Dinulović, Janko Dimitrijević 

Koprodukcija: Šabačko pozorište Šabac i JU Centar za kulturu Tivat

“APLIKACIA VOLAND”, pozorišna koprodukcija Centra za kulturu Tivat i Šabačkog Pozorišta, premijerno će biti izvedena na Sceni Atrijuma Buća u neđelju, 11.jula sa početkom u 21:30h.

Naredna dva dana, u poneđeljak 12.jula i u utorak 13.jula tivatska publika će imati priliku da vidi predstavu na istom mjestu i u isto vrijeme.

Nakon izuzetno uspješne pozorišne predstave “Jami distrikt” (do sada: 90 igranja u 14 država, uz 33 festivalske nagrade), reditelj Kokan Mladenovic, spisateljica Milena Bogavac i kompozitor/producent Marko Grubic stvaraju novi autorski projekat: “Aplikacija Voland”. U izuzetno interesantnoj (i neočekivanoj) pozorišnoj formi, “Aplikacija Voland” bavi se pitanjima vezanim za uticaj najsavremenije tehnologije na društvo:

APLIKACIJA VOLAND je imerzivna pozorišna predstava koja se paralelno prati u fizičkom i virtuelnom prostoru, preko posebne aplikacije za pametne telefone. Publika je pozvana da instalira aplikaciju, koja joj omogućava da tokom pozorišne predstave učestvuje u igrama, odabiru dizajna scene, i glasanju za omiljene junake, čime se direktno utiče na dalji tok scenske radnje.

Pored istraživanja odnosa pozorišta i novih medija, odnosno: prostora proširene realnosti kao prostora za teatarsku igru, predstava se bavi istorijom pozorišta i drame i srednjovjekovnim žanrom mortaliteta, kao didaktičkog dramskog oblika, čijij je cilj bio da promoviše pozitivne etičke vrijednosti jedne zajednice.

  • Postoji li neomoralitet u svijetu novih tehnoligija i koja je svrha pozorišta danas, u društvu obilježenom ubrzanim tehnoliškim razvojem i razvojem vještačke inteligencije?
  • Može li pozorište biti platforma za uspostavljaje novog morala, novih etičkih normi i pravila ponašanja u svijetu “napuštenom od Boga” gdje umjesto Riječi (Logosa) postoji Internrt kao beskraj prostora znanja, informacija i nauke?  

Poštovana publiko, molimo vas da tokom predstave NE GASITE svoje mobilne telefone, već samo da ih UTIŠATE, kako ne biste smetali izvođačima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − 12 =