Centar za kulturu Tivat – Najava programa za neđelju 15.07. 2018. godine

 

 

Centar za kulturu Tivat, za neđelju, 15.07. organizuje dvije izložbe: “Pepeljuga” u 20,30h i “Jami distrikt” u 21,30h.

 

Ljetnja pozornica Tivat – 20,30h
“Pepeljuga”

 

Plesna predstava za đecu i mlade “PEPELJUGA”.

Autorski tim:

Dramski tekst i režija – Jelena Kajgo
Koreografija – Una Đuričić, Helena Ćelap i Anja Milosavljević
Muzika – Aleksandra Đokić
Kostim – Selena Orb

Igrači:

Una Vujošević, Natalija Đečević, Nikola Živković, Anja Milosavljević, Jakša Filipovac, Una Đuričić, Helena Ćelap, Sara Tošić, Tamara Mirković, Nađa Novaković, Olga Crnoseljanski

Plesna predstava za đecu i mlade Pepeljuga nastavak je repertoarske politike Bitef dens kompanije da njeguje i razvija plesne predstave za najmlađu publiku. Do sada su realizovane predstave za đecu – Kapetan Džon Piplfoks i Ale i bauci u koreografiji Isidore Stanišić, i San žute čarape u koreografiji Dalije Aćin Telander. 

Predstava Pepeljuga predstavlja i prvi korak u formiranju mlade Bitef dens kompanije, sa igračima koji su učenici Srednje baletske škole Lujo Davičo na odsjeku za Savremenu igru, kojima bi nastupi u predstavama na sceni Bitef teatra bili dragocjena scenska praksa.  

U predstavi Pepeljuga učestvuje devet igrača, učenika drugog i trećeg razreda Srednje baletske škole.

      Dramaturškom obradom, kao i scenskim konceptom i kostimom, predstava je transponovana u današnje vreme, i samim tim bliska je novim, mladim generacijama. U skladu sa ovakvom adaptacijom, radnja predstave se odvija danas, u Srbiji, a obrada teksta daje višestruke mogućnosti. Na prvom mjestu, djecu edukuje da je bolje biti skroman i vrijedan, a ne nametljiv i agresivan. Zatim, budući da se jedan dio predstave odvija na plesnom takmičenju, gledaoci su u mogućnosti da se upoznaju sa različitim plesnim stilovima, poput flamenka, salse, klasičnog baleta, hip hopa, valcera… Na taj način, predstava populariše savremenu igru, formira buduću publiku za ovu vrstu teatra, a takođe, različiti stilovi umjetničke igre mogu zainteresovati djecu i mlade, da se i sami njima bave, i tako na najljepši način obogate period svog odrastanja.

Jelena Kajgo,
autorka i umjetnička direktorka Bitef dens kompanije

 

Scena Atrijum Buća – 21-30h
“JAMI DISTRIKT”

 

Pozorišna predstava “JAMI DISTRIKT” je rađena u koprodukciji  Centra za kulturu Tivat, Bitef teatra Beograd, Thing tank studia Novi sad i  Festival Maszk iz Segedina.

 

     JAMI DISTRIKT je pozorišna predstava koja se bavi pojmom NACIJE i pitanjima nacionalnog identiteta u savremenom društvu. U formi lažnog dokumentarca, predstava se bazira na (izmišljenom), ali mogućem  događaju: u selu Jamena, na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naučnici su – najsavremenijim sredstvima (koja uključuju satelitsko snimanje zemljine kore, specijalnim kamerama sa infra-crvenim i rengentskim zracima) otkrili najstarije paleolitsko naselje u istoriji čovječanstva. Otkriće je značajno jer pomjera naučna saznanja o početku razvoja ljudske vrste stotinama hiljada godina unazad: homo sapiensi su bitno stariji nego što se do sada mislilo. 

     Ovo revolucionarno otkriće, od značaja je za čitavo čovječanstvo, ali se za njega posebno interesuju Srbi, Hrvati i Bošnjaci, budući da se praistorijska Jamena, nalazi na teritoriji sve tri države. Budući da svaka država pokušava da ga prisvoji, počinje niz apsurdnih teorija, o tome koji je narod stariji i kome pripada drevna Jamena. 

Teorije vode sve tri nacije u rat, a u rat se uključuju i sve svjetske sile, na različitim stranama. Praistorijska Jamena biva uništena… a broj žrtava veći od 15 000. 

     Tada nastupa mir i trajno rješenje za Jamenu: ona postaje distrikt pod međunarodnim   protektoratom, a transnacionalne kompanije, ulažu novac u to da se na prostoru Jamene, otvori najveći naučno-zabavni park na svijetu. Svi preživjeli stanovnici sela Jamena (ima ih oko stotinu) dobijaju posao: u ovom parku, oni će za turiste, glumiti drevne Jamence. Svi dobijaju kostime neandertalaca i plate, a međunarodna zajednica s ponosom ističe kako je stopa nezaposlenosti u Jameni – nula. Sve tri nacije sada su spuštene na nivo paleolitskih ljudi, u službi krupnog kapitala. 

    Ova priča pokazuje koliko su nacionalne podjele besmislene, u XXI vijeku –  kada uslijed galopirajućeg razvoja nauke i tehnologije, svijetom odavno vladaju transnacionalne kompanije i kada 1% čovječanstva posjeduje 46% svjetskog bogatstva. Ideja o naciji, plasira nam se kao nešto na šta treba da budemo ponosni, a zapravo je fenomen koji ponižava naše ljudsko dostojanstvo. 

    Po svojoj formi, predstava je fragmentarna i postmoderna, a njen važan dio čini video rad, sastavljen od različitih sekvenci koje podržavaju formu lažnog dokumentarca. U videu su nahovane izjave različitih političara, donosilaca odluka i vlastodržaca, a kako bi sve izgledalo što uvrijeljivije, tu su i lažna izdanja nacionalnih dnevnika i drugih informativnih emisija. 

 

JAMI DISTRIKT

dokumentarna pozorišna predstava o najstarijoj naciji na svijetu

Režija: Kokan Mladenović 
Izvedbeni tekst: Milena Bogavac 
Originalna muzika: Marko Grubić 
Kostim: Ivana Nestorović
Glume: Isidora Simijonovic, Jelena Graovac, Nina Nesković
Muziku izvodi grupa Vrooom: Jamal al Kiswani, Marko Grubic, Nemanja Dragas