Centar za kulturu Tivat – Najava programa za petak, subotu i neđelju 23., 24. i 25. jul


Petak, subota i nedelja 23., 24. i 25. jul 2021.g.

Centar za kulturu Tivat

POZORIŠNA PREDSTAVA  “HASANAGINICA“

Tekst : Ljubomir Simović

Režija : Jagoš Marković
Igraju : Kristina Obradović,  Branimir Popović,  Anita Mančić, Radmila Živković, Nebojša Kundačina, Aleksandar Srećković, Miša Obradović, Momčilo Otašević, Emir Ćatović i Miloš Pejović. 

Atrijum ljetnjikovca Buća Tivat, u 21:30h.

U okviru postPurgatorija 2021 tivatska publika će imati priliku da pogleda pozorišnu predstavu “Hasanaginica” na Sceni Atrijuma Buća sa u petak 23, subotu 24. i nedelju 25. jula sa početkom u 21:30h.

Ono čega se vrlo dobro sjećamo iz srednje škole je slovenska antiteza na samom početku ove tragične balade u kojoj nam narator ukazuje na bijelu boju šatora Hasan-age, tj. na nevinost njegove vjerne ljube, koja zbog patrijarhalnog vaspitanja, ljubomornog muža i pravila Kurana ne smije da izađe iz kuće i posjeti svog gospodara što «boluje od ljutijeh rana». Od početka pa do samog kraja ove tragedije mi smo svjesni kakva se nepravda dešava ženi i majci Hasanaginici, koja biva moralno, mentalno i fizički uništena zbog civilizacije u kojoj živi i gdje muški princip kroji sudbinu žena i uzima pravo i ulogu Boga da odlučuje o tuđim životima.

“Hasanaginica je DNK sveg našeg bola, naše tuge i naših ljubavi. Ovo je prava antička tragedija stavljena na naše prostore i u naš mentalitet, a ovo što smo mi pokušali napraviti je omaž tom velikom dramskom djelu i njegovoj neprolaznoj ljepoti“, – Jagoš Marković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × three =