Centar za kulturu Tivat – Najava programa za srijedu, 14.jul i četvrtak, 15.jul


Srijeda, 14.jul

FESTIVAL PLESNOG TEATRA – Tivat 2021

Balkan Dance Project
SVI MARŠ NA PLES
Koreograf: Igor Kirov
Ljetnja pozornica u 21:30 h

Plesna  predstava “Svi Marš na Ples” bit će održana u srijedu 14.jula u 21:30h na ljetnjoj pozornici u Tivtu u okviru 3. Festivala plesnog teatra Tivat 2021.  

Predstava je rezultat rada Međunarodne plesne platforme Balkan Dance Project koja okuplja mlade, uspješne i perspektivne koreografe, plesače i stvaraoce iz Zapadnog Balkana u namjeri da ojača, spoji i poveže plesnu scenu regiona. Ova platforma povezuje zemlje sa jedinstvenim kulturnim identitetom i prenosi njihove ideje kroz univerzalni jezik plesa, muzike i pozorišta.

Energija izvođača, kao i njihova predanost modernom baletu, uz muziku Gorana Bregovića i maštovitu koreografiju, garancija su svježeg i inovativnog teatarskog iskustva.

Udruženje “Živimo Balet” u saradnji sa međunarodnim partnerima Festivalom Velenje iz Slovenije, kao i uz podršku Doma Mladih Skenderija, u sklopu plesne platforme Balkan Dance Project radilo je na plesnom projektu “Svi Marš na Ples” inspirisanim vječitom muzikom Bijelog Dugmeta u koreografiji Igora Kirova i dramaturgiji Gorana Golovka.

Plesna predstava “Svi marš na ples” uvodi nas u eklektični izmaštani svijet u kojem pjesme kultnog ex-Yu benda Bijelo Dugme postaju osnova za pričanje priče o jednom vremenu i jednoj generaciji.

Kako je tema većine pjesama Bijelog Dugmeta ljubav, tako ne možemo pobjeći od činjenice da će okosnica ove predstave biti upravo ljubav i ljubavni odnosi, od onih za kojim se žudi do onih koji se žive i onih koji su na izdisaju ili pripadaju nostalgičnoj refleksiji njihovih junaka.

Radnja ove dinamične plesne predstave okvirno je smještena u zamišljenu omladinsku radnu brigadu tokom ljetne radne akcije u prvoj polovini 80-tih godina prošlog vijeka. Dramaturgiju predstave čini Goran Golovko, koreografiju potpisuje makedonski koreograf Igor Kirov.

U predstavi učestvuje bosanskohercegovački glumac Emir Fejzić, kao i profesionalni plesači iz BiH (Zulejha Kečo, Branko Mitrović, Teodora Radivojević, Ana Kuzmanović), Srbije (Luka Živković, Jakša Filipovac), Hrvatske (Endi Schroetter) i Slovenije (Mojca Majcen).


Četvtak, 15.jul

FESTIVAL PLESNOG TEATRA – Tivat 2021

Madlenianium – Beograd
GRAND HOTEL
Koreograf: Saša Ilić
Scena Atrijum Buća  u 21:30 h
Koreograf: Aleksandar Ilić
Režija: Aleksandar Nikolić
Kompozitor: Ana Krstajić

Predstavu izvode Mojca Majcen, Ognjen Vučinić, Branko Mitrovići Jakša Filipovac.

Vrijeme je neuhvatljivo, nepovratno, ponekad surovo, konfuzno, tačno i netačno. U Grand Hotelu vrijeme je zaustavljeno u ljepoti, zavodljivosti i erotici likova. Da li će ljepota zaista spasiti svijet, ili će permanentna čežnja za njom uništiti pojedinca? Preispitujem konstantno naše odnose prema životu, koji nezaustavljivo teče. Da li vrijeme zaista teče ili je njegov protok samo naš konstrukt kako bi imali nekakav referentni okvir postojanja i sopstvene relevantnosti? Šta bi smo sa tom nesvakidašnjom koketnom sposobnošću uradili da možemo da zaustavimo ili vratimo vrijeme? Da li bi uništili svaki smisao civilzacije, pokrenuli emotivnu propast i zapravo uništili samog sebe?-navodi koreograf, Aleksandar Ilić.

Postojanje možemo da predstavimo kao koordinatni sistem: jedna beskonačna prava je vrijeme, druga beskonačna prava je mjesto. Naš život je jedna jedina tačka u kojoj se te dvije beskrajne prave susreću. Postojimo samo sada i ovdje, tu smo samo privremeno, kao gosti velikog hotela. Cijela ljudska vrsta je za nas samo naš brat, naša prijateljica, majka, ljubavnik, neprijatelj, poznanik-zapravo samo tih nekoliko desetina ljudi koji su u isto vrijeme slučajno gosti istog Grand hotela koji je život sam –kaže reditelj predstave, Aleksandar Nikolić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve − 1 =