Centar za kulturu Tivat – Pozorišna predstava „Zaboravljene“


Poneđeljak, 09.avgust 2021. godine

Beoart Beograd i Jugo Scena Beograd

Pozorišna predstava ZABORAVLJENE

Ljetnja pozornica u 21:00 h

Tekst: Zorka Novković
Dramatizacija: Jelena Jovanović
Režija, scenografija i scenski pokret: Marija Milenković
Kostimograf: Marija Tarlać
Asistent kostimografa: Višnja Žilić
Izbor muzike: Aleksandra Denda
Muzički saradnik: Petar Đurđević

Igraju: Ana Franić, Vaja Dujović, Nina Nešković i Lenka Petrović

„Zaboravljene” je komad o ženama koje su ostavile upečatljiv trag u  srpskoj istoriji, a koje nisu doživjele da se njihovo djelo vrijednuje na  način, kako su one to, bez sumnje, zaslužile. Ono što je izuzetna  rijetkost, je činjenica, da su one pokazale svoju veličinu, prolazeći kroz taj neadekvatan tretman naroda, kome su toliko dali, na jedan dostojanstven način, ne skrećući pažnju na nanijetu im nepravdu, vjerujući da su sve uradile čistog srca, ne očekujući priznanja. Lako je zaključiti da je to, istovremeno, priča o nama i našem mentalitetu, kao i o kulturi zaboravljanja, koju brižljivo gajimo. Jedan od ciljeva ove predstave je i taj, da se, jednom za svagda, zamislimo nad svojim svetonazorima, kako bi, kao društvo, zakoračili u ljepšu budućnost.

“Zaboravljene” je komad, sastavljen od više slojeva, pa se, uporedo sa navedenim radnjama, razvija i slika položaja žene u društvu, kojem pripadamo. Taj proces emancipacije društva je spor i težak, traje još uvijek, zbog naše tradicionalne konzervativnosti i nespremnosti muške populacije da, tek tako, napusti svoj privilegovan položaj u tom odnosu.

Predstava obiluje muzičkim sekvencama, starim srpskim pjesmama, ali i brehtovskim songovima, dramaturgija je fragmentarna, dinamična, brza, scena je prepuna lijepih žena i maštovitih rješenja reditelja, tako da je to spoj plemenith ideja, ukazivanja na neophodnost promjena društvenog ponašanja, nostalgičnih osjećanja i predivnih slika stvorenih maštom reditelja i igrom glumica…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 1 =