Centar za kulturu Tivat – Predstava „Filomena Marturano“

 

 

U  srijedu  08.08.2018.  na maloj  sceni Atrijuma Buća, sa početkom u 21.00h, biće izvedena pozorišna predstava “FILOMENA MARTURANO”.

 Centar za kulturu Tivat i Gradsko pozorište Podgorica

POZORIŠNA PREDSTAVA  “FILOMENA MARTURANO“

Tekst: Eduard de Filippe

Režija: Jagoš Marković
Igraju: Anita Mančić, Branimir Popović,  Jelisaveta –Seka Sabljić, Božidar Stošić, Kristina Stevović, Andrea Mugoša, Emir Ćatović, Božidar Zuber, Momčilo Otašević i Simo Trebješanin.

      Komična  melodrama „Filomena Marturano“ italijanskog glumca, reditelja i pisca Eduarda  de  Filippea iz današnje perspektive lagana je vodviljska  priča o braku i ljubavi. Ipak, dramska  priča o bivšoj prostitutki,  koja  lukavstvom  namami  svog dugogodišnjeg  uglednog  ljubavnika i zaštitnika u brak, da bi svojim zatajenim vanbračnim sinovima  obezbijedila  njegovo prezime i građanski ugled, u okružju posfašističke, patrijahalnim i katoličkim normama opterećene Italije (komad je napisan 1946. godine), nosila je i ozbiljnija značenja. Komad je tada otvarao društveno relevantna pitanja o potrebi ženske emancipacije, jednakog tretiranja bračne i vanbračne djece, te osim melodramatske ljubavne i porodične priče, predstavljao i realističan konflikt između represivne države oličene u zakonima, i prava „malog čovjeka“, žrtve različitih socijalnih bijeda, da se bori za individualnu pravdu.