Centar za kulturu Tivat – predstava “Strah od leptira”


U četvrtak 03.06.2021. godine sa početkom u 20 h u velikoj sali Centra za kulturu Tivat biće izvedena  predstava “STRAH OD LEPTIRA” , Teatar Vuk-a iz Beograda.

   Ovo je predstava o slobodi do koje se jedino može doći kroz borbu. Borbom sa spoljašnjim svijetom i borbom unutar nas samih. Borbom za bolji svijet. Ovo je predstava o slobodi koja je jedini smisao života i do koje se dolazi ljubavlju.
   Na koji način borba za novo, drugačije društvo, za slobodu u političkom smislu i borba za drugačije seksualno opredjeljenje, za slobodu ljubavi može spojiti dva bića? Dva muškarca? U zatvorenom, rigidnom sistemu koji odbacuje mogućnost svake promjene, sama ideja nečeg novog, do tada nepoznatog, otvaranja novih mogućnosti izaziva strah, otpor, mržnju i nasilje.
  Simblično i stvarno zatvoreni u četiri zatvorska zida, dva zatvorenika Nikola i Vjeran pokušavaju da glasnim sanjanjem, pričanjem priča i prepričavanjem filmskih zapleta pobjegnu makar u mašti iz surove sive stvarnosti.
  Ali, najgori je onaj zatvor koji sami sebi stvorimo.
    Približavajući se (oni kao da predstavljaju dva pola iste ličnosti, s jedne strane racionalnu borbu za novo, bolje društvo i sa druge, iracionalnu – za ljubav izvan zadatih okvira), njih dvojica dostižu nivo slobode spajajući se u sopstvenoj, obostranoj ljubavi.

 U tom procesu oni se suočavaju sa samima sobom i svojim pogledima na svet i doživljavaju transformacije.
   Kao leptiri, svako na svoj način, doživljavaju potpunu metamorfozu. Menjajući sebe, pokušavaju da promene svet tananim zamahom svojih krila i dostignu slobodu.
   Leptir predstavlja preporod i prelazak u veličanstveni novi život. Svojom krhkošću leptir, takođe predstavlja i hrabrost, koja je potrebna da se izvrše promene neophodne u procesu ličnog i duhovnog rasta.
   Ova promena od ružnog i ovozemaljskog do prekrasnog i božanskog predstavlja transformaciju koja je moguća kod svakog živog bića. Sve ono skirveno što čini jedno biće, njegovu unutrašnju snagu i volju zatvoreno je u čauru, a leptir koji se rađa iz čaure je uskrsnuće i buđenje iz telesnosti.
   Zato je leptir simbol slobode i besmrtnosti duše, promene i nade.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine + 18 =