Centar za kulturu Tivat – Promocija knjige “Čuvarkuće – Udovice pisaca”

 

 

U utorak veče 10.07.2018. g. sa početkom u 21-30h u ljetnjoj bašti Porto Montenegra biće održana promocija knjige  “ČUVARKUĆE – UDOVICE PISACA”, Aleksandra Đuričića.

        Autor knjige Aleksandar Đuričić, dugogodišnji je novinar, urednik i publicista. U knjizi Čuvarkuće – Udovice pisaca, Đuričić je obradio nepoznate djelove biografija, zanimljive, dramatične, dirljive, poetične i javnosti malo poznate detalje iz života poznatih pisaca, i to kroz razgovore s njihovim udovicama. Tako su se u ovoj knjizi našle ispričane „iz prve ruke” priče životnih saputnica, koje nam osvjetljavaju živote Borisava Pekića, Mome Kapora, Antonjia Isakovića, Libera Markonija, Milorada Pavića, Mirka Kovača, Mike Oklopa, Oskara Daviča, Đorđa Lebovića i Petrua Krdua.
„Čuvarkuće otkrivaju daleko više, a svakako ubjedljivije od naših socioloških i kulturoloških studija.

  Ova sveska živosti i ezoterije privatnosti i te kako pogađa u sredinu. Ovo je knjiga o intimi, o bjekstvu od takozvanog kolektivnog zanosa, o samoći.
Aleksandar Đuričić je krenuo na putovanje, koje je, vidi se to jasno, iznenađivalo i njega samog. Čini se da je baš to najuzbudljivije: autor se i sam radovao, lutao, svašta mu se dešavalo. Putovanje do adresa uvaženih udovica nije bez zamki. To grumenje uspomena na njih ostaje kao njegova najvažnija akvizicija.