Cetinje – Dodijeljenje nagrade za filantropiju

 

logo-iskra

 
 

U petak, 14. decembra 2012. godine, u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju, organizovana je dodjela nagrada i priznanja za filantropiju za 2012. godinu.

Dodjelu nagrada su organizovali Fond za aktivno građanstvo – fAKT, u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore, Ministarstvom za održivi razvoj i turizam i Centrom za iseljenike, a uz podršku Fondacije „Ćano Koprivica“, Fonda braće Rokfeler i Čarls Stjuart Mot fondacije i kompanijom Simens d.o.o. iz Podgorice. 

Specijalna priznanja i nagrade se dodjeljuju pojedincima i privrednim društvima, koji su na najdjelotvorniji način podržali neprofitne akcije za opšte dobro.

Cilj ovakvih aktivnosti je, kako navode u nevladinoj organizaciji fAKT, da se prepoznaju i javno istaknu privredna društva i pojedinci koji svojom materijalnom i finansijskom podrškom daju primjer drugima i postavljaju standarde kojima bi trebalo težiti kada je u pitanju ulaganje u opšte dobro. Istovremeno, cilj nagrade je da podstakne oživljavanje i razvoj vrijednosti kao što su solidarnost, humanost i filantropija.

Ove godine je dodijeljeno šest specijalnih priznanja i četiri nagrade ISKRA.

 

Svečana dodjela priznanja i nagrada počela je obraćanjem gradonačelnika Prijestonice Cetinje, Aleksandra Bogdanovića, koji je istakao zadovoljstvo sto je Cetinje po četvrti put domaćin ovakve manifestacije.

 

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović

 

Izvršna direktorica Fonda za aktivno građanstvo Anica – Maja Boljević, govorila je o plemenitim vrijednostima solidarnosti, humanosti i filantropije. Posebno je naglasila akcije koje je fAKT ove godine vodio i realizovao zajedno sa našom dijasporom širom svijeta.

 

Anica - Maja Boljević, Fond za aktivno građanstvo

 

Prije podjele nagrada i priznanja, prigodnim programom veče su uljepšali učenici Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” iz Podgorice.

 

Umjetnička škola za muziku i balet - Vasa Pavić - Podgorica - 1

 

SPECIJALNA PRIZNANJA

NVO ŠJORE OD MOTA – SPECIJALNO PRIZNANJE ZA GRAĐANSKI DOPRINOS OPŠTEM DOBRU

 

NVO - Šjore od Mota - Kotor

 

Obrazloženja odluka o dodjeli specijalnih priznanja i nagrada prenosimo iz zvaničnih saopštenja NVO “fAKT”.

“Humanitarna akcija „Sunce u pelenama” koju su NVO „Šjore od mota” organizovale u saradnji sa šoping centrom „Kamelija“, imala je za cilj prikupljanje pomoći za postavljanje nove stolarije na odjeljenja porodilišta i ginekologije pri Opštoj bolnici u Kotoru. Ova dvomjesečna akcija je započeta 31. marta, i „podigla je sve građane Kotora na noge i povezala sve ljude i sve organizacije u jedno” (kako je to jednom rekla gđa Danica Ivović, predsjednica organizacije). U toku akcije, prikupljeno je oko 27.000 EUR, i evo samo nekih od velikog broja aktivnosti koje su organizovane u toku akcije:

  • Prodaja uskršnjih jaja, u čijem je ukrašavanju učestvovalo preko 400 djece iz vrtića iz Risna, Radanovića, Škaljara, Tabačine, Kotora, Dobrote i Prčanja.

  • Danas ne kuvam, pomažem porodilištu: akcija kojom su Šjore željele da  „oslobode“ domaćice kuvanja tog dana – omogućivši im da subotnji ručak kupe  u gradu,  i pomognu akciju

  • Vaterpolo, fudbalska i košarka utakmica

  • Humanitarna tombola

 • Donatorski bal, kojim je zvanicno zavrsena akcija, a uključivao je i aukcijsku prodaju slika koje su donirali kotorski umjetnici.

Akciji “Sunce u pelenama” pridružile su se i članice Aktiva žena Tivat, koje su sakupile više od 6,000 €

Specijalno priznanje članicama NVO “Šjore od mote” uručila je dr Biljana Maslovarić, predsjednica UO fAKTA-a.

 

IVAN BEGOVIĆ – SPECIJALNO PRIZNANJE ZA NESEBIČAN ČIN

 

Ivan Begović - Kolašin

 

Radnik Službe zaštite i spasavanja opštine Kolašin i volonter Crvenog krsta, kojem odajemo priznanje povodom humanosti i požrtvovanosti koju je pokazao pomažući i dostavljajući pomoć ugroženom stanovništvu za vrijeme vanrednog stanja u februaru ove godine „kada je nerijetko bio izložen i životnoj opasnosti, i ipak uspijevao da spasi ljudski život, transportuje bolesnog i iznemoglog motornim sankama do hitne pomoći, a tamo gdje se ni njima nije moglo – na sopstvenim leđima, ne štedeći se nijednog trenutka“, kako je to navela njegova sugrađanka Branka Golubović, predlažući Ivana za nagradu.

* Specijalno priznanje Ivanu Begoviću uručila je Bosiljka Vuković, Ministarstvo održivog razvoja i turizma (članica Odbora za dodjelu nagrade).

 

SVETLANA DUJOVIĆ – SPECIJALNO PRIZNANJE ZA IZUZETNU POSVEĆENOST I ISTRAJNOST U RAZVOJU INKLUZIVNOG DRUŠTVA

 

Svetlana Dujović - Bijelo Polje

 

Svetlana je jedan od osnivača i predsjednica udruženja roditelja djece sa teškoćama u razvoju „zračak nade“, u Pljevljima. Mislimo da su njene zasluge najbolje opisali sami roditelji iz udruženja, koji su Svetlanu i nominovali, a koji su napisali sljedeće:

„Razmišljajući koga da predložimo za nagradu, nismo ni bili svjesni, da je ispred nas osoba jedinstvena po svom filantropskom doprinosu, koja je zaslužna za sve ono što danas jesmo. Bio je dug Svetlanin put borbe za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju – put koji je prije deset godina bio veoma trnovit, i na kome je vrlo često bila usamljena u borbi za ostvarenje prava djece sa smetnjama u razvoju.

Svetlana je, prepoznavajući potrebe naše djece, znala da ih aktuelizuje i da da inicijativu društvenoj zajednici, i svim akterima koji su pozitivno uticali na samo obezbjeđenje zadovoljenja tih potreba. Uspjela je da djeci i omladini sa najtežim smetnjama omogući ostanak u svojim porodicama, jer je uspjela da razvije čitav niz socijalnih servisa na lokalnom nivou. Mijenjala je svijest gradjana, gradeći temelje za socijalnu sredinu bez predrasuda, za zdravo društvo spremno na prihvatanje razlika.”

* Specijalno priznanje Svetlani Dujović uručila je Anica – Maja Boljević.

 

CRNOGORSKO KULTURNO DRUŠTVO TORONTO –  SPECIJALNO PRIZNANJE ZA ORGANIZOVAN DOPRINOS DIJASPORE 

 

Crnogorsko kulturno društvo Toronto - nagradu prima Đorđe Bjelica

 

Crnogorsko Kulturno Društvo je formirano 1971. godine. Ovo najstarije društvo crnogorskih iseljenika u Kanadi je godinama čuvalo crnogorski nacionalni identitet i osobenost, promovišući najljepše vrijednosti crnogorskog naroda.  Pomenimo neke od najznačajnijih filantropskih aktivnosti ovog društva od osnivanja:

 • Godine 1971-72 za izgradnju Njegoševog mauzoleja na Lovćenu, upućena su novčana sredstva od preko tri hiljade dolara

 • Nakon zemljotresa  1979. g. udruženje pokreće veliku akciju i upućuje svotu od   276.000 hiljada dolara u novcu, i nekoliko tona robe i ljekova.

 • Bili su inicijatori objedinjavanja Crnogorske dijaspore na sjeverno-americkom kontinentu pod imenom “Crnogorski  Susreti”  – održane su velike manifestacije u  Detroitu, New Yorku,  Torontu, Chicagu,  a bilo je prisutno na hiljade crnogorskih  iseljenika.  Pozivali su  o  svom trošku folklorne ansamble iz Crne Gore, a dobijeni novac od ulaznica poklanjan  je bolnicama.

 • Finansijski su pomogli štampanje prvog toma  “Istorije crnogorskog naroda  “Dr.Dragoje Živković”  (Vojislav Rašovic, Branko Aleksić), zatim štampanje “Monografija Vladike Antonija Abramovića” (Vojislav Rašović).

 • Finansijska pomoć od preko deset  hiljada  dolara za “Cetinjski Bijenale” Princa Nikole Petrović Njegoš

 • Za postradale u nesreće na pruzi  kod Bioča, tri hiljade  dolara

 • Za postradale od poplava  dvije hiljade dolara

 • Crnogorskoj pravoslavnoj  Crkvi za 15 godina preko trideset hiljada  dolara

 • Novčana pomoć za siromašne u ljekovima, medicinskim aparatima u vrijednosti  preko pet hiljada dolara

 • Novčani prilozi za kupovinu Crnogorske kuće u New Yorku  (Vojo Rašović, Veselin Radulović, Djon Ivanović, Branko Aleksić) sa svotom od $3500 dolara

 Očigledno je da iza ovakvih akcija mora stajati više ljudi, posebnog kova. Evo najzaslužnijih među njima, istaknutih članova Društva kojim predsjedava g.din Zoran V. Raičević:  to su –  Vojislav Rašović, Branko Aleksić, Đorđije Ćosović, Andrija Dapčević, Veso Radulović, Mery Radulović, Dragan Vujović, Nevenka Rašović, Željko Roganović, Slobodan Kračković, Milinko  Vulanović, Željko Martinović, pokojni Đoko Šaljanin,  Anđelka Marković, Ivo Banović i Đorđije Bjelica.

* U ime Društva specijalno priznanje je primio Đorđije Bjelica, a uručio ga je Predrag Vušurović, osnivač i član Upravnog odbora fAKT-a.

 

PLAVSKO-GUSINJSKI MERHAMET – SPECIJALNO PRIZNANJE ZA ORGANIZOVAN DOPRINOS DIJASPORE 

 

Plavsko - Gusinjski Merhamet - nagradu prima Beka Seljimani

 

PLAVSKO-GUSINJSKI MERHAMET je jedno od najstarijih i najaktivnih udruženja naših iseljenika. Formirano je prije 20 godina, sa željom da pomogne svoj zavičaj i šire kome je pomoć potrebna, kako pojedince, tako i udruženja i institucije. Sredstva obezbjedjuju članovi svojim članarinama, donacijama i organizovanjem donatorskih skupova. P-G“MERHAMET“ redovno organizuje najmanje dva skupa godišnje, koji su prvenstveno humanitarnog, pa kulturnog i zabavnog karaktera, kako bi privukli što više mladih radi medjusobnog upoznavanja, očuvanja i prenošenja kulture, kao i zaštite od asimilacije gradjana Crne Gore koji žive i rade širom Evrope.

Samo u proteklih godinu dana, članovi udruženja su uspjeli da sakupe i obezbijede:

–          oko 4,000 eura za Medresu u podgorici

–          oko 3,000 eura u novcu i šleper robe u vrijednosti od gotovo 30,000 eura za djecu sa smetnjama u razvoju, a u okviru akcije „Za srećnije djetinjstvo“

–          donaciju za Dom za stara lica u Bijelom Polju, čija je vrijednost procijenjena na preko 18,000 eura.

* U ime Merhameta specijalno priznanje je primio Beka Seljimani, a uručila ga je Danica Đorojević, Centar za iseljenike (članica Odbora za dodjelu nagrade)

 

FRANAČKO–CRNOGORSKO DRUŠTVO” FRAMOG” – SPECIJALNO PRIZNANJE ZA ORGANIZOVAN DOPRINOS DIJASPORE 

 

Franačko - Crnogorsko društvo Framog - nagradu prima Ljubo Dabović

 

Ljubo Dabović, predsjednik FRAMOGA, dobitnik je priznanja Iskra za životnu posvećenost razvoju rodnog kraja, i dobitnik „Saveznog zaslužnog krsta“, najvećeg ordena Njemačke, koji je g.din Dabović dobio od predsjednika Njemačke  23.11.2012. u Nirnbergu.

Mnogobrojne su akcije koje je FRAMOG pokrenuo i organizovao od osnivanja prije gotovo 10 godina, sa ciljem razvijanja saradnje između Franačke i Crne Gore, i njegovanja njihove kulture i običaja. Od humanitarnih akcija i novčanih i donacija u robi, do organizovanja događaja informativnog i obrazovanog karaktera, studijskih posjeta, razmjene učenika i omladine (folklorna, izviđačka i volonterska razmjena).

Predlažući FRAMOG za Iskru, g.đa Maja Ćatović, predsjednica Opštine Kotor, je posebno istakla značaj FRAMOG-a  na uspostavljanju, produbljivanju i učvršćivanju veza između naroda Crne Gore i Njemačke, dodajući da je FRAMOG kao društvo najbolji ambasador Crne Gore u Franačkoj.

Značaj FRAMOG-a je istakao i Crveni krst Prijestonice Cetinje, konkretno na polju ostvarivanja medjunarodne saradnje izmedju ove najstarije organizacije Crvenog krsta na Balkanu, sa organizacijom Crvenog krsta Nurnberga, koja sada, zahvaljujući FRAMOG-u, uspješno sprovodi niz aktivnosti. Istakli su i podršku, finansijsku i programsku za Udruženje djece i omladine sa smetnjama u razvoju “Razvitak”, sa Cetinja, kojoj je ova organizacija dala važan doprinos u cilju boljih uslova za rad i život djece sa smetnjama u razvoju.

* U ime FRAMOG-a specijalno priznanje je primio Ljubo Dabović, a uručio ga je Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje.

 

NAGRADE

 

SOCIETE GENERALE MONTENEGRO – NAGRADA ZA DOPRINOS NA NACIONALNOM NIVOU

 

Societe Generale Montenegro - nagradu primila Slađana Radović

 

Societe Generale Montenegro u svom poslovanju uvažava principe društvene odgovornosti. Ovakva nastojanja nisu svojstvena samo banci, već i zaposleni u njoj svojim aktivnostima doprinose boljitku zajednice. U prilog tome, definitivno govore i aktivnosti u godini za nama:

–                Donacija opštinama ugroženim u februarskom nevremenu u iznosu od 44 545 eura

–                Povodom Dana žena 8.marta, žene zaposlene u banci odrekle su se svojih osmomartovskih poklona i novac u iznosu od 2000 eura donirale Sigurnoj Ženskoj kući.

–                5000 eura je donirano Kliničkom Centru Crne Gore za adaptaciju poliklinike.

–                Domu Zdravlja Podgorica donirana su sredstva za nabavku četiri patronažna vozila

–                Povodom obilježavanja sedmice “Građanske solidarnosti” zaposleni u banci organizovali su prikupljanje hrane za socijalno najugroženije porodice u Crnoj Gori, koja je posredstvom organizacije Banka hrane, donirana porodicama u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Baru, Ulcinju i Herceg Novom, odnosno “Udruženju oboljelih od multipleks skleroze.

–                Zaposleni u banci su organizovali čišćenje dvorišta i sadnju zelenila u dvorištu vrtića “Poletarac”, dok su u klubu penzionera Mjesne zajednice “19.decembar” u Podgorici, organizovali turnir u šahu sa penzionerima i tom prilikom donirali klubu šahovske table.

A umjesto kupovine i slanja novogodišnjih čestitki svojim klijentima i poslovnim partnerima, banka će novčana sredstva iskoristiti za kupovinu didaktičkog materijala u tri osnovne škole u Crnoj Gori.

* U ime Socite Generale Montenegro nagradu je primila Slađana Radović, a uručio je Pavle Radovanović, generalni sekretar Privredne komore Crne Gore (član Odbora za dodjelu nagrade).

 

CEROVO d.o.o. – NAGRADA ZA DOPRINOS LOKALNOJ ZAJEDNICI

 

Cerovo d.o.o. - nagradu primio Emir Duraković

 

Cerovo d.o.o. je preduzeće registrovano 1991. godine u Baru i od tada bilježi kontinuiran razvoj. Osnovna djelatnost preduzeća je prodaja kompletnog asortimana gradjevinskog materijala za izvođenje grubih i završnih građevinskih radova, i danas zapošljava 55 radnika.

Cerovo je svojim filantropskim akcijama podržalo pojedince i organizacije iz različitih sfera društvenog djelovanja, ali i one pojedince kojima je pomoć bila neophodna radi rješavanja egzistencijalnih i zdravstvenih problema.

Podrškom vjerskim institucijama, daju svoj doprinos međuetničkom i međuvjerskom skladu, nastojeći da kroz pomoć svim vjerskim institucijama afirmišu staru barsku krilaticu „Pod Rumijom tri su vjere, koje neće da se dijele“. Kako se u Baru paralelno grade tri velika objekta svih triju velikih (monoteističkih) konfesija, smatrali su da je pomoć u izgradnji svih ovih objekata najbolji vid promocije kulturnog bogatstva različitosti koje treba da spaja ljude u Crnoj Gori, pa je Cerovo ove godine doniralo 13,000 eura u tu svrhu.

Pomoć Cerova je stigla do sportskih klubova, vrtića, škola, nevladinih organizacija. Osim toga,  radnici ovog preduzeća često učestvuju u akcijama čišćenja javnih površina i puteva, u blizini svojih poslovnih jedinica, a kao što se i očekuje od jednog društveno odgovornog preduzeća, zaposleni su učestovali i u čišćenju snijega prilikom ovogodišnjeg vanrednog stanja.

* U ime kompanije Cerovo d.o.o. nagradu je primio Emir Duraković, a uručio je prof. dr Saša Popović (član Odbora za dodjelu nagrade).

 

SERGEJ ĆETKOVIĆ – NAGRADA ZA INIVIDUALNI DOPRINOS 

 

U ime nagrađenog Sergeja Ćetkovića, nagradu je primila Božena Jelušić

 

Ime Sergeja Ćetkovića se već godinama – osim za sjajnu muziku, naravno – veže za humanost i solidarnost. Tu su mnogobrojni humanitarni koncerti, kojima su prikupljena značajna sredstva za pomoć najugroženijim među nama, podrška i pojedincima i instucijama, kao što su dnevni centri za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Bijelom Polju i Nikšiću, podsticanje i uključivanje drugih u humanitarne akcije, uz podizanje svijesti javnosti o značaju solidarnosti i humanosti.

* U ime Sergeja Ćetkovića nagradu je primila Božena Jelušić, predsjednica Odbora za dodjelu nagrade.

 

REFIK RADONČIĆ – NAGRADA ZA INIVIDUALNI DOPRINOS 

 

U ime nagrađenog Refika Radončića, nagradu je primio Huso Brdakić

 

G.din Radončić je uspješan poslovni čovjek i filantrop, koji živi i radi u Njujorku, čije donacije u poslednje vrijeme uključuju i sljedeće:  podršku humanitarnom radu fondacije Gusinje u iznosu od 50,000 dolara, donaciju za opremanje centra za dijalizu u Plavu u iznosu od 10,000 dolara, i podršku izgradnji Crnogorske kuće u Njujorku u iznosu od 20,000 dolara.

* U ime Refika Radončića nagradu je primio Huso Brdakić, a uručio je prof. Milan Vukčević, direktor Centra za iseljenike.

 

VIDEO ZAPIS DIJELA PROGRAMA DODJELE NAGRADE “ISKRA”

 

 

Broj prisutnih na dodjeli specijalnih priznanja i nagrada u sali Zetskog doma nagovještavaju da filantropija dobija svoje mjesto u Crnoj Gori. Nakon svečane dodjele priznanja i nagrada na koktelu u holu Zetskog doma nastavljeno je druženje nagrađenih sa organizatorima i posjetiocima ove veoma značajne manifestacije.

 

Posjetioci - 1

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 2

Posjetioci - 5

Koktel