Cetinje – Dva koncerta za đecu “Koja si ti muzika?”

 

U okviru EU projekta „Music Up Close Network“ programa Kreativna Evropa, Nacionalna akademija „Santa Ćećilija“ iz Rima i Muzički centar Crne Gore, u saradnji sa Kraljevskim pozorištem „Zetski dom“, prirediće dva koncerta za djecu pod nazivom „Koja si ti muzika?“. Učesnici u programu su profesori i muzičari Orkestra akademije „Santa Ćećilija“ Ilenija Montaruli (violina), Franćesko Storino (violončelo) i Gregorio Macareze (tuba), kao i crnogorska glumica Kristina Obradović i pijanista Luka Đačić. Cilj ovog segmenta projekta je da se kroz interaktivni umjetnički format i komunikacijski pristup edukuje mlada publika i na koncertu prikaže da je muzikom moguće iskazati svaki stav, događaj i emociju.

Koncerti će biti održani u utorak, 29. maja u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ na Cetinju, prvi sa početkom u 11 časova, a naredni u 12:30 časova. Ulaz sa oba događaja je besplatan, a preporučen uzrast je od 5 do 10 godina.

 

Projekat „Music Up Close Network“

U okviru programa Evropske unije pod nazivom Kreativna Evropa, Muzički centar Crne Gore sa još devet partnera iz sedam evropskih država učestvuje u projektu „Music Up Close Network”. Ciljevi programa podrazumijevaju jačanje međunarodne saradnje i pronalaženje inovativnih umjetničkih formata i komunikacijskih pristupa kojima bi se na koncertima klasične muzike privukla mlađa i heterogena publika. Aktivnosti MUCN-a uključuju programski posebno osmišljene koncerte, zatim susrete i razgovore sa publikom, muzičke radionice, komponovanje i izvođenje novih orkestarskih djela, obuku mladih muzičara u partnerskim orkestrima i razmjenu iskustava profesionalnog kadra. Pored Muzičkog centra Crne Gore, mnoge značajne evropske institucije muzike učestuju u programu: Holandski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Barselone, Nacionalni orkestar Lila, Državna akademija „Santa Ćećilija” iz Rima, Sarajevska filharmonija, Slokar akademija iz Ljubljane, Međunarodna fondacija „Jehudi Menjuhin” iz Belgije.