Cetinje – Izložba “110 godina od obnove Kraljevine Crne Gore”


Narodni muzej Crne Gore organizuje izložbu u čast obilježavanja jubileja – 110 godina od obnove Kraljevnine Crne Gore. Izložba će biti otvorena večeras u 19:30 (27.08.2020.) u Svečanoj Sali nekadašnjeg Vladinog doma, u kojoj je 28. avgusta 1910. proglašena Kraljevina.

Na izložbi će se naći autentična materijalna svjedočanstva perioda Kraljevine, muzejski eksponati koji upućuju na slavnu crnogorsku prošlost – umjetnički portreti i svečane crnogorske nošnje kralja i kraljice, plakete, medalje, lente, kostimi tog perioda, reprodukcje autentičnih fotografija sa trodnevne svečanosti proglašenja Kraljevine Crne Gore, čestitke, telegrami, utilitarni predmeti toga doba i sl.

Duboki temelji obnovljene Kraljevine, prema riječima posljednjeg vladara iz dinastije Petrović – Njegoš, „silaze do nekadašnjih zetskih kraljeva Vojislava, Mihaila i Bodina. Vrijeme je rušilo samo ono, što je nad zemljom bilo, ali što je izidano bilo u njoj i što je usađeno bilo u srcima slobodnih gorštaka ovih planina, to ni jedan silnik, koji je na našu Otadžbinu nasrtao, nije mogao porušiti. Na tom dubokom temelju počeli smo mi zidati, i danas evo staroga Kraljevstva našeg”. 

Autorke postavke izložbe i teksta kataloga su Tatjana Jović, dr Anastazija Miranović i Isidora Kovačević.

Izložbu, koja će biti u postavci do 10.novembra 2020, otvoriće ministar kulture u Vladi Crne Gore, Aleksandar Bogdanović.

Broj prisutnih na otvaranju izložbe je ograničen, shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 1 =