Cetinje – Izložba „Crnogorski guvernaduri 1717–1830“.

 

 

U petak, 22. decembra 2017. godine, sa početkom u 13 časova, u Mermernoj sali u Biljardi biće otvorena izložba „Crnogorski guvernaduri 1717–1830“.

U periodu od 1717. do 1830. godine, zajedno sa Opštecrnogorskim zborom i mitropolitima, Crnom Gorom su upravljali guvernaduri. U eri kada je nestajala vlast Osmanskog carstva sa ovog prostora, kroz njihovu djelatnost spoznaje se istorijski razvoj zajednice. Tokom prve polovine XIX vijeka uticaj guvernadura je opao i postao smetnja izgradnji institucija. Zbog toga je vladika Petar II Petrović Njegoš 1830. godine ukinuo zvanje, čime su se stvorili uslovi za osnivanje organa izvršne i zakonodavne vlasti.

Izložba ima za cilj da predstavi ulogu guvernadura u crnogorskoj prošlosti. Biće prezentovana dokumentacija iz fonda Narodnog muzeja Crne Gore na osnovu koje se može steći uvid u djelovanje guvernadura u društvenoj stvarnosti toga doba, kao i lični predmeti guvernadura, čime se dočarava duh epohe.

Kustos izložbe je istoričar Petar Lekić. Izložbu je dizajnirala Natalija Vujošević, ilustracije za izložbu je uradila Ivana Vujošević, a katalog grafički oblikovala Branka Vujović Radunović. Saradnici na projektu su: Petar Glendža, Ljiljana Karadžić, Božena Miljić, Filip Kuzmanović i Vukan Ražnatović.

Tokom trajanja izložbe biće upriličena javna stručna vođenja, predavanja i radionice, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještavana. 

Izložba se može pogledati naredna tri mjeseca.