Cetinje – Izložba fotografija italijanskog fotografa Franka Fontane

 

 

 

Organizator: Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Centrom za istraživanje i arhiviranje fotografije (CRAF) iz Spilimberga, Italija, uz podršku Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda i Narodnog Univerziteta iz Trsta

Mjesto održavanja: Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić, Cetinje

Kustoskinja: Mirjana Dabović-Pejović
                 
Otvaranje izložbe: petak, 28. jul 2017. u 20:00 časova
Trajanje izložbe: 28. jul – 1. septembar 2017.

 

U petak, 28. jula s početkom u 20 časova u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ biće otvorena izložba fotografija italijanskog fotografa Franka Fontane. Nakon predstavljanja u Splitu, Rijeci, Zagrebu, Linjanu u Italiji, i u Beogradu, izložba će biti predstavljena i na Cetinju, a publika će biti u prilici da je pogleda do 1. septembra 2017.

Franko Fontana je rođen 1933. u Modeni. Fotografijom je počeo da se bavi 1961. i priključio se foto klubu. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1968. u Modeni, svom rodnom gradu, što je predstavljalo prekretnicu u njegovoj karijeri. Objavio je preko sedamdeset knjiga u saradnji sa izdavačima iz Italije, Francuske, Njemačke, Švajcarske, Španije, Amerike i Japana. Izlagao je fotografiju na preko 400 izložbi, samostalno i kolektivno. Njegovi radovi nalaze se u preko pedeset javih i privatnih kolekcija, italijanskih i internacionalnih galerija kao što su: Bibliothèque Nationale, Maison Européenne de la Photographie, Paris; George Eastman House International Museum of Photography, Ročester, Musée de la Photographie, Arl, Muzej moderne umjetnosti, Njujork, Nacionalni muzej, Peking, Stedelijk, Amsterdam, Metropolitan Museum of Photography, Tokio, Galleria Civica d’Arte Moderna e Contemporanea, Torino, Victoria and Albert Museum, London. Sarađivao je sa brojnim kompanijama na advertajzing kampanjama, objavljivao je u časopisima Time-Life, The New York Times, Vogue USA, Vogue France, Il Venerdì di Repubblica, Sette del Corriere della Sera, Panorama, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Class, Epoca i drugim. Držao je radionice u brojnim školama, unvirezitetima i institutima poput Muzeja Gugenhajm u Njujorku, Tehnološkog instituta u Tokiju, Académie Royale des Beaux Arts, Brisel, Univerzitet Toronto, kao i u  Rimu, Parizu, Arlu, Rokpotu, Barseloni, Tajpeju… Svake godine vodi kurseve na univezitetu Politecnico u Torinu i LUISS Univerzitetu u Rimu. Direktor je Toscana Foto festivala. Sarađivao je sa Centrom Žorž Pompidu u Parizu, Ministarstvom kulture Japana kao i Ministarstvom kulture Francuske. Živi i radi u Modeni.

BOJA I KREATIVNOST

Cilj umjetnosti je da nevidljivo učini vidljivim

Šta je kreativnost? Na prvi pogled determinisao bih je kao inteligenciju, distinktivnu notu ličnosti sačinjenu od invencije, emocije, fantazije, svestranosti, živahnosti, avanturističke misli koja poništava pravila, koja je otvorena za nova iskustva i uvijek traži nove odgovore u tumačenju svijeta koji nas okružuje, koji je pun ljudi, pejzaža, horizonata, neba, boje i tolikih drugih raznolikih situacija, pružajući svjedočanstvo o njemu i tumačeći ga na zapanjujući način, drugačiji od onog svakodnevnog, ustaljenog koji poznajemo, preuzimajući odgovornost za rezultate, jer kreativna fotografija ne treba da reprodukuje već da interpretira čineći nevidljivo vidljivim. A zbog čega boja? Treba objasniti da kreativnost, uz pomoć boje, ni u fotografiji nije sinonim za proizvoljnu kreaciju, već za pokret koji stvara život, a ne patnju sa pozitivnom vrijednošću za sve. Boja je takođe i fiziološki osjećaj, psihološko-emocionalna interpretacija, način i sredstvo spoznaje i zbog toga je od suštinskog značaja naročito u fotografiji i, kao što je govorio Kle, boja je mjesto gdje se susreću univerzum i um. Fotograf koji želi da interpretira neki pejzaž, grad, osobu a ne da ih prikaže u vidu razglednice, da bi stvorio atmosferu, magiju pribjegava boji kako bi sublimirao objekat koji fotografiše, ali prije svega kako bi ga transformisao u subjekat koji treba da živi od sopstvenog svjetla izazivajući emocije i osjećanja. Ova izložba je svedočanstvo onoga što vidim i mislim dijeleći misao Ota Štajnera koji je napisao: Fotografska kreacija apsolutna u svom najslobodnijem aspektu odriče se svake reprodukcije realnosti.

Franko Fontana

 

Radno vrijeme Galerije:
utorak – nedjelja: 10h – 14h; 17 – 21h
Ulaz slobodan.         

 

                                     

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 − 2 =