Cetinje – Izložba “Lica – ogledala” Krsta Andrijaševića

 

 

 

Organizator: Narodni muzej Crne Gore

Mjesto održavanja: Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić, Cetinje, I sprat

Kustoskinja: Ljiljana Karadžić

Otvaranje izložbe: četvrtak, 7. septembar 2017. u 20:00 časova
Trajanje izložbe: 7. septembar – 5. oktobar 2017.

 

U četvrtak, 7. septembra s početkom u 20 časova biće otvorena izložba Lica – ogledala Krsta Andrijaševića u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju. Na izložbi će biti prikazani crteži koji su nastajali u proteklih 10 godina rada ovog istaknutog umjetnika.

 

Kustoskinja izložbe Ljiljana Karadžić je o njegovim radovima, između ostalog, zapisala: Sublimni naziv izložbe „Lica – ogledala” upućuje na Andrijaševićevu kontinuiranu fascinaciju i preokupaciju čovjekom i njegovim primarnim sadržajima datim u opozicijama: radost, tuga, uzlet, pad, život, eros, smrt, koji se najizrazitije ispoljavaju upravo na ljudskom licu. Opozicije se u radovima međusobno ne poništavaju, ne stvaraju napete odnose, već se prožimaju i harmonizuju, tvoreći ljepotu cjeline koja prikriva heterogenost sastavnih elemenata. Heterogenost se ne odnosi na formalni izraz umjetnika, prepoznatljiv upravo po svedenosti i ekonomičnosti linije i oblika, bilo da je u pitanju skulptura, crtež ili slika, već na složene emocionalne sadržaje i samu egzistenciju koji se nalaze u fokusu kontemplativnih i umjetničkih istraživanja Andrijaševića. Njegova visoka umjetnička kultura se ispoljava u najvišem stepenu baš onda kada se likovni elementi prividno, ili spolja, svode na minimum, tj. kvantitativno smanjenje biva jednako kvalitativnom povećanju… Nezasito gledanje lica čija morfologija se uvijek svodi na nekoliko suštinskih elemenata, oči, nos, usta, oval, kao i potreba da se lice fiksira, zadrži i upamti duže od trenutka u kom je izgledalo na jedan, jedinstveni način, u svojoj beskrajnoj promjenljivosti, nagoni umjetnika u recentnim crtežima na brisanje svega ostalog iz vidnog-likovnog polja i svođenje lica na arhetipski znak. Zbog toga Andrijašević pribjegava krupnim planovima koji zadobijaju posebnu emocionalnu vrijednost, a „Lica – ogledala” postaju dvoznačna, istovremeno usrećujuće prisutna i nedokučivo daleka.

Biografija

Krsto Andrijašević rođen je 11. septembra 1948. godine u Balosavama kod Vilusa, nekadašnja opština Grahovo. Osnovnu školu završio na Vilusima, a gimnaziju u Nikšiću. Završio Pedagošku akademiju u Nikšiću, likovni odsjek, zatim FLU u Beogradu u klasi vajara Jovana Kratohvila. Živi i radi u Nikšiću. Samostalne izložbe: 1985 – Titograd, Galerija omladine ,,Budo Tomović’’; 1988 – Nikšić, Galerija ,,Forum’’ 1989 – Titograd, Umjetnički paviljon; 1997 – Podgorica, Moderna galerija; 2000 – Nikšić, Galerija ,,Nikola I’’; 2000 – Danilovgrad, Umjetnička kolonija; 2000 – Bari, Tri Arte 2000 – Pariz, Jugoslovenski kulturni centar 2001 – Podgorica, Galerija ,,Most’’ 2002 – Tivat, Galerija ljetnjikovca ,,Buća’’ 2006 – Nikšić, Galerija ,,Nikola I’’ 2007 – Podgorica, Umjetnički paviljon 2010 – Podgorica, Galerija ,,Centar’’; 2012 – Podgorica, Umjetnički paviljon; 2014 – Podgorica, Galerija „Centar“ 2014 – Galerija „A“, Nikšić 2014 – Kuća Rista Ratkovića, Bijelo Polje; 2014 – Pljevlja, Centar za kulturu, 2015 – Podgorica, Centar savremene umjetnosti Crne Gore, retrospektivna izložba. 

Izlagao je i na većem broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Nagrade: 1989 – Nagrada za skulpturu ,,Risto Stijović’’ na Tradicionalnoj izložbi ULUCG-a; 1994 – Nagrada za crtež ,,Milo Milunović’’ na Tradicionalnoj izložbi ULUCG-a; 1998  – Nagrada za skulpturu ,,Risto Stijović“ na Tradicionalnoj izložbi ULUCG-a; 2010 – Nagrada za skulpturu ,,Risto Stijović’’ na Tradicionalnoj izložbi ULUCG-a; 2010 – Nagrada za skulpturu ,,Drago Đurović’’, Umjetnička kolonija Danilovgrad; 2014 – Nagrada za skulpturu ,,Risto Stijović’’ na Tradicionalnoj izložbi ULUCG.

Radno vrijeme Galerije:
utorak – nedjelja: 10h – 14h; 17 – 21h
Ulaz slobodan.

 

           

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen + fourteen =