Cetinje – Izložba umjetničkih djela Ivana Picelja

 

Narodni muzej Crne Gore

 
 

IZLOŽBA

Ivan Picelj: 1951–2011.

 
 

Organizacija: Narodni muzej Crne Gore, Muzej – Museo Lapidarium, Novigrad – Cittanova, Hrvatska, Umjetnička galerija Dubrovnik
Mjesto održavanja: Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić, Balšića pazar bb, Cetinje
Kustoskinja izložbe: dr Jerica Ziherl, istoričarka umjetnosti

Otvaranje izložbe: četvrtak, 6. oktobar 2016. u 19:00 časova
Stručno vođenje kroz izložbu: petak, 07. oktobar u 11h, kustoskinja Jerica Ziherl
Trajanje izložbe: 06. oktobar – 06. novembar 2016.

U četvrtak, 6. oktobra 2016. godine s početkom u 19 časova u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić biće otvorena izložba umjetničkih djela istaknutog hrvatskog slikara, vajara, dizajnera i grafičara Ivana Picelja. Na izložbi će biti predstavljen izbor djela (slika, grafika, reljefa, plakata) iz kolekcija Moderne galerije Zagreb, Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, FZ Collezione, Cervia iz Italije, Vesne Požgaj Hadži i Đanina Božića.
Izložba će nakon Crne Gore biti predstavljena i u Umjetničkoj galeriji Dubrovnika.
Program je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Grada Novigrada – Cittanove i Grada Dubrovnika.

U katalogu koji prati izložbu istoričarka umjetnosti dr Jerica Ziherl između ostalog je zapisala: Kada bismo Ivana Picelja predstavili samo kao umjetnika, ograničili bismo se na jedan, doduše važan dio njegova stvaranja i djelovanja. Picelj nije bio samo slikar, grafičar, dizajner, stvaratelj reljefa i objekata, nego i aktivan kulturni promotor, posebice djelotvoran u povezivanju vlastita kulturna okruženja s međunarodnim, bez obzira radilo se o osobnim umjetničkim interesnim sferama, ili o književnosti i kazalištu, ili o jazz glazbi, kojoj je bio naročito sklon. Možemo se složiti sa sintagmom da je Ivan Picelj bio Gospodin u umjetnosti, kako ga je imenovao njegov kolega i prijatelj Getulio Alviani. Podjednako vezan i za Zagreb i za Pariz, Picelj je bio poznat po otmjenosti poteza, po umjerenosti i uglađenosti u postupcima, po zadovoljstvu učenja i podučavanja, po istančanoj i tankoćutnoj kulturi, po dostojanstvu postojanja. Pripadao je onoj umjetničkoj estetici i etici koja seže od povjesnoga konstruktivizma, geometrijske apstrakcije do neokonstruktivizma druge polovice 20. stoljeća. Bio je čovjek avangarde, one inteligentne i nikad destruktivne, naprotiv uvijek snažno konstruktivne. Takvim poimanjem umjetnosti i svjetonazora, Ivan Picelj je jedan od najuglednijih protagonista ne samo hrvatske, nego i europske suvremene umjetnosti druge polovice 20. stoljeća.

 

ivan-picelj-rad1

 

BIOGRAFIJA
Ivan Picelj (Okučani, 1924 – Zagreb, 2011) jedan je od najuglednijih hrvatskih umjetnika međunarodne reputacije koji je svoj likovni izričaj uspješno ostvarivao u različitim medijima. Njegov se svjetonazor izražavao specifičnom i osobnom egzaktnom imaginacijom dosljedno očitovanom u brojnim područjima i disciplinama – u slikarstvu, objektima, reljefima, grafici, oblikovanju, tipografiji i crtežima. Bio je pionir geometrijske apstrakcije na kulturnim prostorima tadašnje Jugoslavije, a posebno je istaknut njegov doprinos na području grafičkog oblikovanja i razvoju vizuelne kulture.
Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu između 1943. i 1946., kada napušta studije i počinje stvarati kao samostalan umjetnik. Još tokom studija osnovao je s Aleksandrom Srnecom i Ivanom Kalinom grupu IPIKAS, a umjetničko djelovanje započinje od 1948, kada u saradnji s Vjenceslavom Rihterom i Aleksandrom Srnecom, kasnije i sa Zvonimirom Radićem, radi na postavci umjetničkih, didaktičkih i gospodarskih izložbi te sudjeluje u projektovanju i realizaciji jugoslovenskih izložbenih paviljona za svjetske sajmove u Stokholmu, Beču, Hanoveru, Torinu, Čikagu i Parizu.

Godine 1951. sa slikarima i arhitektama osniva grupu EXAT 51 (Eksperimentalni atelje 51). Ona je svoj program objavila na godišnjem sastanku Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske i potakla brojne napade zagovornika tradicionalne umjetnosti. Godine 1952. članovi grupe EXAT 51 izlažu u Piceljevom zagrebačkom stanu. Iste godine Picelj s A. Srnecom i Božidarom Rašicom izlaže na „7e Salon des Réalités Nouvelles“ u Parizu, što je prvo izlaganje umjetnika iz tadašnje Jugoslavije u inostranstvu bez posredovanja države. Početkom 1953. zajedno s Vladom Kristlom i prije navedenom dvojicom umjetnika, izlaže u Društvu arhitekata Hrvatske, a u martu iste godine u Galeriji grafičkog kolektiva u Beogradu, na tada prvim javnim izložbama geometrijske apstrakcije u tadašnjoj Jugoslaviji. Godine 1959. zajedno s A. Srnecom i Vojinom Bakićem izlaže u galeriji Denise René u Parizu i od tada s tom galerijom ostvaruje dugogodišnju suradnju.

Od 1954., osnivanjem Gradske galerije suvremene umjetnosti u Zagrebu (danas Muzej suvremene umjetnosti), započinje dugogodišnja saradnja te institucije s Ivanom Piceljom; od 1956. do 1983. oblikuje izložbene plakate, od 1960. do 1986. kataloge te osnovnu tipografiju i logo do 1998. godine. Godine 1955. sudjeluje u organizaciji prve izložbe industrijskog dizajna u Zagrebu, a godinu dana poslije bio je i jedan od osnivača Studija za industrijsko oblikovanje (SIO).
Ivan Picelj 1960-ih godina usvaja suvremenu grafičku tehniku svilotiska i jedan je od najistaknutijih članova unutar tzv. zagrebačke škole serigrafije. Autor je brojnih grafičkih mapa.
Oblikovao je brojne publikacije, kao što su knjige u nakladi Grafičkog zavoda Hrvatske, Matice hrvatske i nakladničke kuće Znanje. Oblikovao je i niz plakata uglavnom za muzejske i muzičke institucije u Zagrebu. Isto je tako oblikovao logotipove i znakove te je grafički uređivao revije, časopise i prospekte – ukratko, zaslužan je za pionirsku ulogu promicanja nove estetike oblikovanja u Hrvatskoj.
Takođe, početkom 1960-ih, uz Almira Mavigniera i Božu Becka, bio je jedan od glavnih utemeljitelja pokreta Novih tendencija – niza međunarodnih izložbi konstruktivne i kinetičke umjetnosti u zagrebačkoj Galeriji suvremene umjetnosti (1961–1973). Ivan Picelj nije bio samo aktivan sudionik Novih tendencija nego i agilni promoter kulture i umjetnosti vizuelnog istraživanja. Njegov angažman kretao se od organizacije izložbi na kojima i sudjeluje, preko rada u uredništvu časopisa ”bit international”, pa sve do dizajniranja plakata i publikacija vezanih uz Nove tendencije. U tom razdoblju stvorio je serije programiranih djela u kojima je istraživao granice vizuelne percepcije te matematički zasnovanog ritma.

Svojim slikarskim, grafičkim i grafičko-tipografskim segmentima dizajnerskog opusa Picelj je na mlađe generacije hrvatskih umjetnika prenio postulate neokonstruktivizma, estetike Bauhausa, minimalizma i konceptualnih istraživanja. Povodom umjetnikovog šezdesetogodišnjeg djelovanja na hrvatskoj i inostranoj likovnoj sceni Hrvatska pošta 2006. izdaje marku s njegovim ranim radom Kompozicija Tyma 3 iz 1959/1960. U propratnom tekstu navode da je Ivan Picelj jedan od najvećih boraca za dostojanstvo i inventivnost geometrijske apstrakcije na evropskim prostorima.
Izlagao je u brojnim međunarodno priznatim izložbenim institucijama u zemlji i svijetu te sudjelovao na izložbama kao što su Bijenale u Veneciji (1969, 1972), A Century of Avant-garde Art in Middle and Eastern Europe (Bonn, 1994), Constructivism and Kinetic Art (Zagreb, 1995), Ivan Picelj – Graphic Art Opus 1957–2003 (Ljubljana, 2003), Picelj, galerija Denise René (Rive Gauche, Paris, 2008). Njegovi se radovi danas nalaze u zbirkama važnih svjetskih muzeja: Victoria & Albert Museum u Londonu, Centar Georges Pompidou u Parizu, Muzej Boijmans u Rotterdamu, Wilheim Lehmbruck Museum u Duisburgu, Muzeum Sztuki Łodz u Łodzu te u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku.

Ulaz slobodan.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 4 =