Cetinje – Izložba umjetničkih radova iz kolekcije Galerije Haos

 

Crnogorska galerija Miodrag Dado Djuric

 
 

IZLOŽBA

 20 godina Galerije Haos

-izložba umjetničkih radova iz kolekcije Galerije Haos
povodom obilježavanja 20 godina postojanja galerije-

 

 

Organizator: Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Galerijom Haos iz Beograda

Mjesto održavanja: Narodni muzej Crne Gore – Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić, Balšića pazar bb, Cetinje

Kustoskinje: Borka Božović i Ljiljana Zeković

Svečano otvaranje izložbe: utorak, 15. septembar u 20:00 časova
Trajanje izložbe: 15. septembar – 15. oktobar 2015.

Izlozba galerije HaosPovodom dvadeset godina postojanja renomirane Galerije Haos iz Beograda, Narodni muzej Crne Gore ugostiće izložbu odabranih umjetničkih djela iz kolekcije galerije. Na izložbi će biti predstavljeno preko stotinu izvanrednih crtačkih ostvarenja međunarodno priznatih autora prema selekciji istoričarki umjetnosti Borke Božović, direktorke Galerije Haos i Ljiljane Zeković, muzejskog savjetnika.

Tokom dvadeset godina rada, Galerija Haos organizovala je preko dvjesta izložbi na kojima je učestvovalo blizu četiri stotine umjetnika na samostalnim i grupnim predstavljanjima od kojih je četrdeset petoro umjetnika iz Crne Gore, od kojih je za izložbu koja će biti organizovana u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju odabrano njih dvadeset dvoje. Pored crteža klasičnog izraza rađenih olovkom, ugljenom, perom, tušem, četkom, pastelima, kredom, flomasterima, gdje je linija osnovni plastički fenomen, publika će biti u prilici da vidi i na koje sve načine savremena umjetnost poima crtež.

Nakon dvije decenije dugog postojanja, tokom kojih je pratila, podržavala i afirmisala rad savremenih umjetnika, Galerija Haos potvrdila je svoj status referentne institucije kulture ne samo u Srbiji već i šire.

 

20 godina Galerije Haos

Naod Zoric - CrnogorkaDvadeset godina rada nije predug staž, ali dve decenije opstanka jedne izložbene galerije i njenog specifičnog koncepta, svakako je neobična pojava, s obzirom na opšti društveni kontekst i dešavanja u regionu. Zemlja zahvaćena društvenim haosom i ratom nije mogla biti preporuka za bavljenje nelukrativnim poslovima. Najmanje je bila ambijent za normalan i ozbiljan rad. Kulturne delatnosti, bile su beg od svakodnevlja, utočište za mnoge kreativne procese, umetnička izražavanja i duhovne angažmane. Neke umetničke discipline su uspele da dosegnu vredne i ozbiljne rezultate baš u to vreme. Gotovo da postaje pravilo – što ste više onemogućavani, sve više težite da probijate blokade, preskačete prepreke i dokazujete da je sve moguće samo ako tako odlučite, bez obzira na poteškoće, nedostatak novca ili podrške.

Djelos Dokaj - ProlazniciO značaju kulture, za identitet svakog naroda i zemlje, nepotrebno je govoriti. To su uvek opšta mesta koja ipak nikako da ostanu upamćena na ovim našim prostorima. Kultura je uvek bila delatnost kojoj je malo šta išlo na ruku, ali nije se dala, niti je posustajala. Ili je možda posustajala, a nije nestajala. Nije cvetala, ali se pokazivala žilavom i otpornom. Uprkos svemu! To je bio slučaj i sa beogradskom galerijom čije je ime itekako korespondiralo sa vremenom nastanka i epohom u kojoj su se smenjivala dva veka.

Crtež je mentalna činjenica, duhovna igra posebne vrste, esencija svakog likovnog govora. Crtati, izražavati vizuelne misli i predstavljati crtež – to znači otkrivati bezuslovno istinu i suštinu umetničkih ideja, emocija, vizija sveta. To znači imati preciznost misli, zauzimati stilske pozicije određenog pravca i vremena. Ako crtež čini splet linija senzitivnog kvaliteta, onda su te linije – crte, konture, grafizmi, arabeske, šrafure, slobodni potezi, apstrakcije, znaci – osnovni plastički fenomen, suštinski elemenat, bitno sredstvo vizuelnog izražavanja, od kada je čovek utiskivao prve belege pa sve do danas. Imali smo prilike, za dve decenije rada, uveriti se da je to zbilja tako.

Prvih deset godina je proteklo u sticanju uvida šta sve savremena likovna scena smatra crtežom, u istraživanju šta je dominantno u toj produkciji, šta se nudi i u kojem mediju su radovi izvedeni. Pored crteža klasičnog izraza, rađenog olovkom, ugljenom, perom, tušem, četkom, pastelima, kredom, flomasterima, gde je linija osnovni plastički fenomen, trudili smo se da predstavimo i sve ono što je bilo neobično, novo, nepoznato, drugačije, u različitim materijalima, bilo da je reč o apstrakciji ili figurativnim kompozicijama, na ravnoj podlozi ili u više dimenzija. Ponekad su to bili višemedijski projekti ili instalacije u prostoru. Čak s izvesnim trendovskim preterivanjima, kao što je bila prezentacija nutricionističkih crteža od jestivih materijala, u vreme beogradske likovne smotre naslovljene Kontinentalni doručak, u čemu je učestvovala i Galerija Haos, sa radovima Blaža Kovačevića, poslatim promptno avionom iz Filadelfije.

 

Miodrag Dado Djuric - Svijet haosa

 

Ispostavilo se tek kroz rad i sticanja uvida u materijal da je crtež bio zbilja dosta zapostavljena likovna disciplina. Ta činjenica je hranila znatiželju i rađala potrebu za različitim programskim sadržajima. Pokušali smo da osvetlimo fenomenološke i poetičke tipičnosti u vizuelnim i likovnim orijentacijama pojedinih stvaralaca. Nametale su nam se, tom prilikom, nove definicije za crtačke  tretmane koje smo s razumevanjem prihvatali kao nužne ishode novih vizuelnih praksi. Tehnološki razvoj modernog vremena i umetničke slobode omogućili su različita preplitanja poetičkih funkcija i likovnih postupaka. /…/

Ernest Pignon Ernest - Hommage a CaravaggioKolekcija prikupljena tokom te prve decenije bila je izlagana u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić” 2005. godine. /…/ Nastavljali smo i u drugoj deceniji rada da istrajavamo u svojoj nameri da obogaćujemo likovni život glavnoga grada i da kroz prezentaciju likovnih dela, izložbama recentnih radova, povremenim retrospektivama, performansima, video zapisima, pokažemo sve ono što je bilo relevantno i moguće u određenom trenutku. U nedostatku muzejskih postavki, galerija je bila, nećemo reći zamena, već dobra dopuna za ono čega nije bilo u drugiim izložbenim prostorima.

Možemo navesti da je do sada realizovano: 141 samostalna i 27 retrospektivnih izložbi, 11 prostornih instalacija, 22 kolektivne izložbe i 7 specijalnih postavki za Noć muzeja.

Sada, nakon dve decenije, možemo da kažemo da smo oformili vrednu kolekciju, koju ovom prilikom iznosimo na uvid javnosti preko ovog kataloga, kojim obeležavamo dvadesetogodišnjicu rada. Ova kolekcija, biće ustupljena onima koji budu imali nameru da je čuvaju i sluha da je predstave na pravi način. Ona je polazište, nukleus za neki budući Muzej crteža. Muzej koji bi uključivao i animaciju, i modni crtež, i sve ono što smo uspeli da predstavimo tokom dvadeset godina, na preko dve stotine izložbi. Na izložbama je učestvovalo skoro četiri stotine umetnika (tačnije 380) od kojih je četrdeset pet autora iz Crne Gore, dok je za izložbu u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić odabrano njih dvadeset dvoje. Kolekcija broji oko 500 raznovrsnih radova. Neki od njih su i pokloni umetnika koji nisu imali svoje izložbe u Galeriji Haos i ovo je takođe bila prilika da ih uvrstimo i da im se na taj način zahvalimo.

Za našu galeriju su vezane i dve za našu kulturu značajne nagrade. Godine 1998. osnovana je Nagrada za celokupno stvaralaštvo ili Nagrada za umetnost, koja nosi ime slikara, akademika Miće Popovića. /…/ Pokrenuta je i Nagrada za crtež 2008. godine koju Fondacija Vladimir Veličković dodeljuje mladim stvaraocima u Galeriji Haos. /…/

 

Natasa Djurovic - Element vatra

 

Nakon raspada jedne od najlepših zemalja starog kontinenta i nakon gubitka državnog posla otpočeli smo s ovom avanturom, koja je sve više poprimala karakter misije. U toj zamisli, nismo ipak bili sami. Podršku su pružili najpre porodica i najbliži prijatelji, a vremenom su se priključile i brojne kolege iz struke i celokupnog kulturnog miljea. Svima koji su učestvovali u programima ove galerije neizmerno smo zahvalni. Svaki gest duboko cenimo. Bez konkretne pomoći, na primer, vajara Dušana B. Markovića, koji je od prvoga dana bio u ovom projektu, sigurno Galerija Haos ne bi imala ni ovakav vizuelni identitet niti bi se razvijala u pravcu kojim je krenula. U kombinaciji sa drugim energijama obuzdavali smo, dakle, sile spoljnog haosa, stvarali smo uverenje da pojedinci mogu sve samo ako to istinski žele. Zbilja mislimo, i s tim uverenjem zaključujemo ovaj tekst, da smo imali ogromnu privilegiju da se bavimo ovim poslom i da osnivanjem Galerije Haos i pretvaranjem iste u referentnu instituciju kulture u našem glavnom gradu, dokazujemo da pojedinac, samo ako to istinski želi, može da učini nešto, naravno prema meri svog umeća i obimu svoje ljubavi uložene u ono čime se bavi. Voleli bismo da takvih angažmana i specijalizovanih koncepata ima što više i da ovu zanemarenu kulturnu scenu zapljusnu mnogi vetrovi kreativnog haosa kome pripada i ovaj naš.

Borka Božović, istoričarka umetnosti

(odlomak teksta preuzet iz monografije priređene povodom obilježavanja 20 godina postojanja Galerije Haos, 2015)

 

***fotografije u prilogu najave ustupljene ljubaznošću Galerije Haos

Ulaz slobodan.

Radno vrijeme galerije:

10h–14h
17h–21h