Cetinje – Izložba Where after post-truth?

 

 

U utorak, 18. septembra 2018. godine, sa početkom u 20h, u CGU „Miodrag Dado Đurić“ (III sprat) biće otvorena izložba pod nazivom Where after post-truth? Umjetnost u svijetu bez istine čija je autorka rukovoditeljka Umjetničkog muzeja Crne Gore – Mirjana Dabović Pejović.

Jedno je sasvim jasno, svijet se ubrzano mijenja i redefiniše principe na kojima je na zapadu građen još od francuske revolucije. Kao i na sve segmente života ovi procesi se snažno održavaju na umjetnost. Istina je u beskrupuloznom svijetu “masovnog individualizma” od drugorazrednog značaja u politici, dok je njena uloga u umjetnosti danas jedno od najsloženijih pitanja. Ima li umjetnost više, kako je to Liotar smatrao “dužnost da preispituje ulogu modernističkog metanarativa, koji je korišten za legitimaciju određenih djela.” Da li je shodno svemu pomenutom diskurs o umjetničkoj istini relevantan i uopšte moguć u ovakvim kategorijama ili trebamo novu teorijsku platformu za postavljanje ovih pitanja?

Sve radove odlikuje tematska i sadržajna konkretnost i svi oni zainteresovanom posmatraču nude širok opseg mogućih značenja i kontekstualizacija koje nijesu ograničene iskazanim namjerama autora a još manje stavovima iznešenim u pratećem tekstu. Sve to ukazuje na zrelost izabranih rješenja uprkos tome što među umjetnicima ima i nekoliko mlađih umjetnic(k)a (iz Crne Gore) kojima je ovo praktično prvo predstavljanje na izložbi ovog tipa. Njihov odabir posredno je rezultat dosadašnje izlagačke politike Umjetničkog muzeja koja je pored promocije već etabliranih umjetničkih praksi snažno podržavala afirmaciju mladih stvaralaca. Ujedno, ovo je potvrda da se naša scena kontinuirano obnavlja novim autorima i autorkama koji imaju istančan osjećaj za detektovanje složenih pitanja koja opterećuju savremeno društvo (globalno i lokalno) i sposobni su da ih sintetišu u umjetnički rad na visokom nivou. – zapisala je u tekstu koji prati izložbu Mirjana Dabović Pejović.

Umjetnici koji će predstaviti svoje radove su: Andreja Kulunčić u saradnji sa kolektivom ISTE (Hrvatska), Goran Škofić (Hrvatska), Ivan Grubanov (Srbija), Nikola Bada Radonjić (CG), Arijana Kadić (CG) Sandra Đurović (CG) i Suzana Pajović (CG).

Izložba će biti otvorena do 30. oktobra, a razgovor sa umjetnicima biće upriličen 19. 09. u 11h u Crnogorskoj galeriji umjetnosti.