Cetinje, Narodni muzej Crne Gore – Manifestacija Noć muzeja 2017

 

 

 

U okviru obilježavanja manifestacije Noć muzeja 2017, Narodni muzej Crne Gore organizuje sljedeće događaje:

 

IZLOŽBA

– Raskadriravanje stvarnosti –

Igor Grubić 

Organizator: Narodni muzej Crne Gore

Mjesto održavanja: Galerija Atelje DADO, Dvorski trg, Cetinje

Kustoskinja: Mirjana Dabović-Pejović

Otvaranje izložbe: subota, 20. maj 2017. u 19 časova
Trajanje izložbe: 20. maj – 15. jun 2017. 

 

U subotu, 20. maja s početkom u 19h u Galeriji Ateljeu DADO biće otvorena izložba umjetnika Igora Grubića pod nazivom Raskadriravanje stvarnosti. Izložba obuhvata tri umjetnikova rada nastala između 2008. i 2015. godine: opsežnu fotografsku instalaciju 366 rituala osobađanja, video Kapitalizam slijedi socijalizam, te recentni eksperimentalno dokumentarni film Spomenik. 

Autorka teksta za katalog, istoričarka umjetnosti Branka Benčić između ostalog zapisala je: Radovi Igora Grubića formiraju se malim gestama, oko proizvodnje vidljivosti i osjetljivosti za događaje, stanja i procese u društvu ostvarujući puni intenzitet doživljaja djela kao estetskog čina figuracije otpora, tvrdi Dejan Sretenović. Prizori koje pred nas postavlja umjetnik formiraju mrežu različitih odnosa – pitanja društvene i političke stvarnosti, zatim kolektivne memorije kao i zbilje (post)tranzicijske sadašnjosti.

Fotografska instalacija 366 rituala oslobađanja predstavlja poligon u okviru kojeg se istražuju poetske i političke mogućnosti kritike i emancipacije. Obilježavajući 40. godišnjicu revolucionarne 1968., 366 rituala oslobađanja realizira se kao niz svakodnevnih rituala, odn. mikropolitičkih akcija i intervencija koje je umjetnik izvodio gotovo svakodnevno tijekom 2008. i 2009. godine.  Video rad Kapitalizam slijedi socijalizam formiran je kao eksperimentalni dokumentarac u kontekstu koji blisko komunicira sa formatom cine- tracts – kratkom i direktnom filmskom formom, svojevrsnim mikro-filmovima. U filmu Spomenik Grubić sagledava spomenike iz NOB-a specifičnom optikom. U njemu se vrijeme rasteže i usporava čime se produljuje vremenska dimenzija slike na ekranu, a projekcija postaje poetska kontemplacija o stanju spomenika.

Biografija:

Igor Grubić kao multimedijalni umjetnik djeluje od početka 90-ih. Njegov rad obuhvata umjetničke intervencije u javnom prostoru, fotografiju i video radove. Od 2000. godine radi

kao producent i autor dokumentaraca, televizijskih reportaža i društveno angažiranih reklama. Svoje radove prezentirao je u mnogim međunarodnim institucijama i na raznim manifestacijama. Višestruko je nagrađivan.

Izlagao na: Manifesta 4, Frankfurt; Tirana Biennale 2; 50.Oktobarski Salon Beograd; 11. Istanbulsko Bienale; 4. Fotofestival, Mannheim; Manifesta 9, Genk; ‘ Sweet Dew – since 1980’, Gwangju Biennale 20th Anniversary Special Project; ‘Zero Tolerance’, Moma PS1, New York; Thessaloniki biennale 5.

 

Radno vrijeme Galerije:

utorak – subota: 10h – 14h; 17h – 21h

Ulaz slobodan.    

 

IZLOŽBA NA OTVORENOM

– Upoznajte velikane –

 

Otvaranje izložbe: 20. maj u 18:30 časova

Umjetnički muzej Crne Gore predstavlja djela velikana crnogorske likovne umjetnosti koji su svojim stvaralaštvom obilježili ne samo crnogorsku, već i regionalnu i evropsku kulturu. Riječ je o umjetnicima čija djela predstavljaju vrijedan dio Zbirke crnogorske likovne umjetnosti Umjetničkog muzeja, ali i sveukupne kulturne baštine Crne Gore.

Prezentovana djela predstavljaju reprodukcije (digitalna štampa na foliji) originalnih radova od kojih se većina nalazi u stalnoj postavci Umjetničkog muzeja u Vladinom domu na Cetinju. 

Ovom prilikom, Muzej je odlučio da izađe iz ustaljenih okvira prezentacije i svoja djela pokaže na otvorenom, među ljudima, da pruži priliku svima, bilo da je riječ o zainteresovanom pojedincu, bilo putniku namjerniku koji samo prolazi kroz Cetinje, da upoznaju dio vrijednosti koje se čuvaju u Muzeju. 

Izabrana djela pružaju uvid u kretanja likovne umjetnosti od akademskog realizma s kraja XIX i početka XX vijeka djelima Anastasa Bocarića, Mila Vrbice i Ilije Šobajića, preko prvih koraka ka uspostavljanju modernizma u Crnoj Gori djelima Pera Počeka i Špira Bocarića, do formalno-stilskih osobenosti koje su se formirale i kristalisale tokom prve i druge polovine XX vijeka djelima generacijski bliskih umjetnika: Rista Stijovića, Mila Milunovića, Miloša Vuškovića, Mirka Kujačića, Mihaila Vukotića, Petra Lubarde, Jovana Zonjića, Marka Borozana, Luke Tomanovića, Aleksandra Prijića, Draga Đurovića, Gojka Berkuljana, Branka Filipovića Fila, Vojislava Voja Stanića, Stevana Luketića, Cvetka Lainovića, Uroša Toškovića i Miodraga Dada Đurića.

*** Ovaj izbor je prvi u nizu, jer Umjetnički muzej planira da u narednom periodu nastavi sa ovakvim i sličnim aktivnostima kojima će biti obuhvaćeni umjetnici koji su svojim radom obilježili crnogorsku kulturu i umjetnost, a čija djela se čuvaju u fondu Muzeja.

Izložba će biti postavljena ispred Ateljea DADO u trajanju od tri nedelje. 

Za posjetioce će do ponoći biti otvoreni sljedeći prostori: 

Stalne postavke Umjetničkog i Istorijskog muzeja u Vladinom domu i Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić u kojoj su na programu izložbe: 

Mali format – djela iz kolekcije Momčila Moše Todorovića – I sprat

Hrvatska fotografija u zbirci Muzeja grada Rijeke – II sprat

Dado Đurić – izbor iz fonda Umjetničkog muzeja III sprat

Jedan, punkt dva – IV sprat