Cetinje – Održan koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

Predvođen maestrom Grigorijem Kraskom Crnogorski simfonijski orkestar je sinoć u prepunoj dvorani Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ na Cetinju pripredio još jedan u nizu koncerta koji Muzički centar Crne Gore organizuje u okviru EU projekta „Music Up Close Network“.

Nakon Podgorice, Tivta, Herceg Novog, Nikšića i Pljevalja i cetinjska publika je imala priliku da čuje prepoznatljiva i prijemčiva djela klasičnog repertora. Okosnicu programa činile su numere iz baleta „Labudovo jezero“ i „Uspavana ljepotica“ P.I. Čajkovskog, „Spartak“ i „Gajane“ Arama Hačaturjana, kao i simfonijska poema „Vltava“ Bedžiha Smetane i „Rumunska rapsodija“ Žorža Eneskua.

Auditorijum je, između ostalih, činio i veliki broj mladih – osnovaca i srednjoškolaca, kao i studenata umjetničkih akademija, koji su burnim aplauzima tokom koncerta i nakon njega pozdravili nastup crnogorskih simfoničara.

Ovaj tip koncerta se realizuje u cilju promocije i afirmacije klasičnog orkestarskog repertoara i privlačenja  mlađe i heterogene publike, a osim Muzičkog centra Crne Gore mnoge značajne evropske institucije muzike učestuju u projektu: Holandska filharmonija, Simfonijski orkestar Barselone, Nacionalni orkestar Lila, Državna akademija „Santa Ćećilija” iz Rima, Sarajevska filharmonija, Slokar akademija iz Ljubljane i Međunarodna fondacija „Jehudi Menjuhin” iz Brisela.

Osim koncerata orkestarske muzike, u sklopu projekta „Music Up Close Network“ Muzički centar Crne Gore sprovodi aktivnosti koje uključuju susrete i razgovore sa publikom, muzičke radionice, komponovanje i izvođenje novih orkestarskih djela, kao i obuku mladih muzičara u inostranstvu, razmjenu iskustava profesionalnih kadrova i koprodukcije sa partnerima u projektu, čime se dodatno pospješuje međunarodna saradnja.

Fotografije: Duško Miljanić