Cetinje – Održano književno veče posvećeno Pavlu Đonoviću

 

Biljarda 1

 
 

U poneđeljak, 08. avgusta 2016. godine, u Dvorištu Biljarde na Cetinju, održano je književno veče posvećeno Pavlu Đonoviću. U okviru književne večeri predstavljena je knjiga sabranih pjesama Pavla Đonovića “Zbog jedne krive kletve”.

O književnom stvaralaštvu Pavla Đonovića govorili su: Boško Mijanović, Mladen Lompar, Ethem Mandić.
Stihove je čitao: Slobodan Marunović.

Organizator književne večeri je Narodni muzej Crne Gore.

 

Ucesnici knjizevne veceri

 
 

Pavle DjonovicKnjiževnik Pavle Đonović (1934 – 2002) ostavio je značajan trag u crnogorskoj kulturi.
Objavio je tri zbirke poezije. Prva „Umrli šetač” izdata je 1956. godine. Tada je bio student druge godine Filozofskog fakulteta u Beogradu, đe je diplomirao 1959. godine. „Ružni bogovi” su izašli iz štampe 1962. godine, kada je bio profesor Cetinjske gimnazije.
Zbirka „Mornarske elegije” je objavljena 1968. godine. U trenutku objavljivanja ove zbirke, nalazi se na mjestu kustosa u Njegoševom muzeju na Cetinju, đe će sa prekidom od tri godine (bio je sekretar Jugoslovenskog odbora za izgradnju Njegoševog mauzoleja na Lovćenu), provesti ostatak radnog vijeka. U penziju je otišao sa dužnosti dugogodišnjeg direktora Njegoševog muzeja.

Pripremio je knjigu crnogorskog narodnog humora pod nazivom „Dim u dim”. Prva knjiga je štampana u okviru biblioteke „Luča”, Grafičkog zavoda iz Titograda. Doživjela je još tri izdanja i tiraž od preko 20.000 primjeraka.
Iz štampe je 2001. izašla knjiga „Drače”, kako je priređivač naveo, prva ove vrste kod nas, i predstavlja izbor kozerija objavljenih u „Cetinjskom listu”.
Pavle Đonović je objavio i brojne stručne radove, prikaze, reportaže i dr. Pisao je i televizijska scenarija ili bio konsultant na njima.

Đonović je bio aktivan član više strukovnih udruženja i saveza: Udruženja književnika Crne Gore, Saveza pisaca Jugoslavije, Saveza društava muzejskih radnika Jugoslavije, Udruženja folklorista Jugoslavije, Saveza novinara Jugoslavije i drugih.

Dobitnik je i više nagrada i priznanja, među kojima i Ordena rada sa zlatnim vijencem, Nagrade za životno djelo na Danima humora i satire u Danilovgradu 2001. godine. Posthumno mu je dodijeljena Povelja „Ivan Crnojević”.

 

Pavle Djonovic - Zbog jedne krive kletve - naslovna

 

U predivnom ambijentu Dvorišta Biljarde, pred izuzetno velikim brojem pośetilaca, književno veče je počelo stihovima Pavla Đonovića. Stihove je govorio glumac Slobodan Marunović, koji je i na kraju književne večeri pročitao nekoliko pjesama. Dio pročitanih pjesama je dat u fragmentarnom video zapisu.

 

Slobodan Marunovic

 

U ime organizatora književne večeri, prisutnima se obratio Pavle Pejović, direktor Narodnog muzeja Crne Gore. “Postoje ljudi koji svojim življenjem i bitisanjem u određenom prostoru daju poseban imidž i u njemu postaju hodajuće legende. Pavle, iako ga nema više među nama, postao je legenda za sva vremena”, kazao je između ostalog Pavle Pejović. Više u video zapisu.

 

Pavle Pejovic

 

Boško Mijanović je govorio o stvaralaštvu Pavla Đonovića, ali i evocirao uspomene na zajedničko druženje tokom učeničkih i studentskih dana. “Doba našeg odrastanja bilo je doba nemaštine i straha i svako slobodno vrijeme učenici su koristili na svoj način. Pavle ga je koristio u druženju sa drugovima ili oslobodivši se realnosti u druženju sa riječima svojih pjesama”, kazao je Boško Mijanović. Više u video zapisu.

 

Bosko Mijanovic

 

Mladen Lompar, autor predgovora pod nazivom “Ako ima pakla, prsla su mu vrata” za novu zbirku sabranih pjesama “Zbog jedne krive kletve” analizirao je tri zbirke Umrli šetač, Ružni bogovi i Mornarske elegije iz kojih su uzete pjesme za ovo izdanje. “Prvom knjigom, kao da je bio pozvan, na neki način, za sjajne uspone, neshvatljive za vrijeme nastanka i doba kada je crnogorska poezija još uvijek studila u Njegoševoj sjenci. I rimovanoj poeziji”, istakao je Mladen Lompar. Više u video zapisu.

 

Mladen Lompar

 

Osvrt na poeziju Pavla Đonovića iznio je Ethem Mandić, saradnik u nastavi na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. “Čitajući zbirke poezije ne možemo da pobjegnemo od utiska da Đonović stvara jednu poeziju čiji se registar emocija i tema, te ritam i fakture kreće u rasponu od Edgara Alana Poa i Semjuela Tejlora Kolridža do Artura Remboa i Šarla Bodlera, a da je onaj uticaj usmene poezije i Njegoševe pjesničke veličine u njegovim pjesmama mnogo manje vidljiv”, kazao je Ethem Mandić. Više u video zapisu.

 

Ethem Mandic

 

Sonja Đonović, supruga Pavla Đonovića, se zahvalila pośetiocima književne večeri, organizatoru, kao i svima koji su doprinijeli da se ovo književno veče organizuje i štampa knjiga sabranih pjesama. Više u video zapisu.

 

Sonja Djonovic

 

POŚETIOCI KNJIŽEVNE VEČERI

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 5

Posjetioci - 6

Posjetioci - 7

Posjetioci - 8

Posjetioci - 9

Posjetioci - 10

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × five =