Cetinje – Otvorena izložba „Dijego i Frida: Osmijeh na pola puta“

 

 

Izložba „Dijego i Frida: Osmijeh na pola puta“ kojom se obilježava 11 godina prijateljskih odnosa Crne Gore i Meksika, otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“.

Izložba fotografija meksičkog umjetničkog para Fride Kalo i Dijega Rivere sastoji se od 96 crno-bijelih fotografija čuvenih fotografa kao što su Manuel Bravo, Nikolas Marej i Edvard Veston, koje prema riječima kustostkinje Ljiljane Karadžić prikazuju različite etape njihovog ljubavnog, društvenog i političkog života i smrti.

Ova izložba je prvi put realizovana u Meksiku 2002. godine u njihovoj kući u kojoj su živjeli i stvarali, a od tada u obliku ovih plavih printova putuje po svijetu. – kazala je Karadžić

Dijego Rivera bio je jedan od najznačajnijih predstavnika meksičkog muralizma, a Frida Kalo je bila poznata kao tvorac autobiografskih slika pod uticajem narodne meksičke i starosjedilačke umjetnosti.

Povezivala ih je strast ka revolucionarnom pokretu. Frida je čak promijenila i svoj datum rođenja. Ona je rođenja 1907. ali kako je Meksička revolucija počela 1910. godine u svim papirima je željela da se promijeni njen datum rođenja, jer je smatrala da je rođena onog trenutka kada se desila Meksička revolucija. Osim strasti prema revoluciji i vjere u progres bili su potpuno u revolucionarnom zanosu i vjerovali su u ideje marksizma, ali su bili bliski pokretu nadrealizma i ideji psihoanalize – dodala je Karadžić.

Organizatori izložbe su Narodni muzej Crne Gore i Ambasada Meksika, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i Ministarstvom kulture Crne Gore.

Izložba će biti otvorena do 26. avgusta, a u galeriji su takođe otvorene izložbe „Percepcije: Zašto nema velikih muških umjetnika?“ i „Na strani pravde i slobode – Legat Veljka Vlahovića“.