Cetinje – Otvorena izložba „Proizvodna greška“Izložba „Proizvodna greška“, četvoro mladih umjetnika – Jelene Pavićević, Amira Džakovića, Manuela Ialonardija i Alesandra Vanđija, otvorena je sinoć u Ateljeu Dado na Cetinju.

Izložba predstavlja umjetničke radove nastale kao rezultat dvoneđeljnog boravka u rezidenciji Narodnog muzeja Crne Gore i rada u umjetničko-istraživačkoj laboratoriji „Skrivene istorije“ koju su osmislile i vodile Natalija Vujošević i Ana Ivanović, koje su i kuratorke izložbe.

Naslov izložbe „Proizvodna greška“ aludira na nesigurnu poziciju umjetnosti i umjetnika u današnjem društvu, te sve češću tendenciju da se umjetnost tretira kao industrija komercijalne dekoracije, pomoćni pojačivač turističke atraktivnosti, a njena uloga kao poluge razvoja društva se smanjuje i zapostavlja. Djelovanjem u okviru ovog projekta, razgovorima među akterima radionice i izložbe, želja je bila da se doprinese razumijevanju i njegovanju umjetnosti, ne kao (masovne) proizvodnje, već kao polja koje ne treba da podrazumijeva kontrolu i nadzor u cilju predupređivanja greške i kalkulacije profita, već slobodu umjetničkog rada koji ima snagu da mijenja, ukazuje, kritikuje, reaguje i daje umjetničke odgovore na aktuelne teme, te pozitivno utiče na razvoj društva.

Umjetnička djela realizovana u rezidenciji, nakon završetka izložbe postaju dio kolekcije Narodnog muzeja Crne Gore.

Izložba i umjetnička laboratorija rezultat su saradnje Ministarstva kulture Crne Gore i Narodnog muzeja Crne Gore, u okviru projekta MONET Culture in MOtion in Adriatic NETwork of Museums, koji je finansiran u okviru prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Osnovni cilj projekta je stvaranje mreže muzeja i kulturnih lokacija i promocija prirodne i kulturne baštine kroz valorizaciju muzeja u smislu menadžmenta, infrastrukture i usluge. Dodatno, rezultat projekta će biti i poboljšanje turističke i kulturne ponude na programskom području, kao i povećanje broja posjetilaca i turista. Ministarstvo kulture Crne Gore je na ovom projektu vodeći partner, dok su ostali partneri iz Italije Pino Pascali Muzej, ARATRO Univerzitet Molize i Regija Pulja, a iz Albanije Ministarstvo kulture i Muzej fotografije Marubi. Pridruženi partner je Opština Leće.

Izložba će biti otvorena do 28. juna.