Cetinje – Otvorena izložba “Vakcinacija je pola zdravlja – Imunizacija nekad i sad”

 

 

10.10.2018.

Narodni muzej Crne Gore je otvorio izložbu pod nazivom Vakcinacija je pola zdravlja – imunizacija nekad i sad. Ovom izložbom NMCG želi doprinijeti aktivnom i otvorenom dijalogu o aktuelnoj društvenoj temi, pa je večeras predstavljen  materijal iz fonda Istorijskog muzeja koji se bavi pitanjem narodnog zdravlja i imunizacije stanovništva u crnogorskom društvu, a koji do sada nije javno prezentovan.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović je na svečanom otvaranju istakla da ovim projektom Narodni muzej proaktivno artikuliše otvorena pitanja današnjice, kao i da će u budućnosti nastaviti da se bavi aktuelnim temama crnogorskog društva. Na otvaranju su govorili i šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru, Mina Brajović i profesor dr Dragan Laušević.

„Nedavno je pitanje vakcinacije, po ko zna koji put,  bila jedna od gorućih tema u Evropi. Regionalna kancelarija za Evropu izdala je snažno upozorenje kreatorima politika i javnosti o povećanom riziku obolijevanja od vakcino preventabilnih oboljenja.  Brojke kojima danas raspolažemo potvrđuju – priča o imunizaciji je priča o životu i smrti. Region Evrope bilježi dramatičan porast broja oboljelih i epidemija. U samo prvih 6 mjeseci 2018. godine je najmanje 37 osoba izgubilo živote, a registrovano je preko 40 000 (41013) slučajeva obolijevanja od malih boginja, sto je porast od 71% u poređenju sa proteklom godinom i neuporedivo više od brojki za 2016. godinu (5237). S toga mi je izuzetno drago što je Narodni muzej inicirao ovakav projekat koji je prije svega jedinstven u Evropi jer se po prvi put povezuju sektori kulture i zdravlja, a sve u funkciji zdravlja, odnosno podizanja nivoa svijesti o benefitima imunizacije.“- kazala je Mina Brajović.

Dr Dragan Laušević je pozvao sve zainteresovane da se pridruže razgovoru zakazanom za 12. okotobar u 18h, kada će održati predavanje o vakcinaciji i odgovarati na sva pitanja publike, a do 5. novembra, do kada je izložba otvorena, biće upriličena različita predavanja, panel diskusije i projekcije na ovu temu.

Narodni muzej Crne Gore je danas u CGU “Miodrag Dado Đurić” otvorio dvije izložbe – Art@CMS i Vakcinacija je pola zdravljaimunizacija nekad i sad, kroz koje publika ima priliku da vidi sintezu nauke i umjetnosti. Saradnjom sa naučnim institucijama poput Svjetske zdrastvene organizacije i naučno istraživačkog centra CERN, muzej teži ka podizanju društvene svijesti o važnim temama iz oblasti zdravlja, kao i promovisanju savremenih umjetničkih interdisciplinarnih praksi koje ukrštaju umjetničke ideje sa prirodnim naukama.