Cetinje – Prestavljena teatarska mreža NETA

 

Mit fest

 
 

U utorak, 2. juna 2015. godine održana je prezentacija NETA teatarske mreže (Nova Evropska Teatarska Akcija) u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ sa Cetinja. Na prezentaciji su govorili umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, Lidija Dedović i glavni sekretar ove mreže i direktor slovenačkog festivala EX Ponto, Damir Domitrović.

NETA proslavlja desetogodišnjicu svog rada, trenutno broji 67 članova iz 19 evropskih država, a glavni sekretar ove mreže, Damir Domitrović najavio je dalje oblike saradnje sa Kraljevskim pozorištem “Zetski dom” i uputio prisutne u značaj članstva u jednoj ovakvoj organizaciji. On je pojasnio mogućnosti za međunarodne projekte u domenu teatra, umjetnosti i stručnog obrazovanja te ukazao na priliku za umrežavanje kulturnih iskustava svake vrste. Struktura NETA-e obuhvata međunarodni umjetnički ansambl NETA-e, NETA Art Televiziju, mrežu međunarodnih koprodukcija, NETA institut i festivalske programe.

Uvodeći u priču o ovoj teatarskoj mreži Dedović i Domitrović, osvrnuli su se i na početke djelovanja NETA-e i period u kom je na pravi način osviješćena potreba i uobličen koncept povezivanja teatara iz regiona i šire. Svijest o održivosti same mreže odnosi se na osviješćenu sinergiju u periodu poslije 2006. godine, kada se aktivnije krenulo djelovati iz NETA-e. Novi koncepti koje nudi ova mreža, među kojima je i NETA Art TV, danas su modeli promocije same mreže, neki u začetku, a neki u punoj snazi, koji doprinose širenju svijesti o umrežavanjima teatara i teatarskih grupa.

Lidija Dedović je najavila i saradnju sa ovom mrežom i za naredni period, pa je pomenuto da će već na sledećem MIT Festivalu publika imati prilike da isprati predstave koje su projekti NETA mreže, te da će se nastojati stvoriti poseban NETA segment i za sva naredna izdanja festivala. Ona je navela da je neophodno praviti čist put za nove ideje, kreativce, umjetničke koncepte, te se i Domitrović nadovezao na to ističući značaj međunarodnog umjetničkog ansambla NETA mreže, koji će uključiti sve profesionalce iz oblasti umjetnosti iz gotovo svih zemalja članica.

Damir Domitrović je istakao da je priča o međunarodnom ansamblu veliki izazov, ali i izuzetno poželjan model afirmacije kulture kod mladih, njihovog usavršavanja i proširivanja profesionalnih vidika. Saglasna sa tim, Dedović je dodala da je samo Cetinje dobra sredina iz koje mogu da se crpe kreativni resursi, jer je to grad studenata umjetnosti, grad sa velikim istorijskim naslijeđem i kulturnim bogatstvom i mjesto koje može da se nesmetano razvije u svojevrstan grad festival.

Pitanja učesnika odnosila su se na pristupna dokumenta za članstvo, uslove, prava, povoljnosti, finansije, članarine i slično. Pokrenuta je i detaljnija priča u vezi sa projektom NETA Art TV, a najavljen je i plan za omnibus predstavu, koprodukciju zemalja našeg regiona koje su preko teatara i drugih entiteta koji se bave teatrom članice mreže NETA.

Nakon prezentacije, u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” odigrana je predstava “Razgovori u junu” u režiji Pipa Delbona, kao prva u nizu inostranih predstava koje će publika imati prilike da vidi na MIT Festivalu 2015.

 

NETA - prezentacija