Cetinje – Promocija knjige “Biografija jedne žene” revolucionara i pjesnika Radovana Stevovića

 

Krstas

 
 

U  biblioteci i čitaonoci “Njegoš” na Cetinju, u četvrtak 6. oktobra 2016, predstavljena je knjiga “Biografija jedne žene” autora Radovana Stevovića.

 

biografija-jedne-zene-naslovna

 

Kulturni događaj je otvorila Saša Lovre – Božović direktorica ustanove “Njegoš”, najstarije biblioteke u Crnoj Gori, a o knjizi su govorili književnik Milorad Popović, dobitnik Trinaestojulske nagrade za ovu godinu, dr Sofija Kalezić – Đuričković profesorica na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost i Nenad Stevović, publicista i istraživač crnogorske dijaspore. Odlomke je čitao Vukan Pejović, student  Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.

 

ucesnici-prezentacije

 

“Biografija jedne žene” je posthumno objavljen biografski i autobiografski roman revolucionara i pjesnika Radovana Stevovića i djelo koje predstavlja autentično svjedočanstvo jednog naroda i jedne države u najtežem periodu njene burne istorije – uoči, za vrijeme i neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata. Kao izdavači potpisuju se Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš” i Crnogorski kulturni centar Beograda.

 

ucesnici-prezentacije-2

 

Radovan Stevović je rođen u 1910. godine u Kobiljem Dolu, u Cucama. Nosilac je Partizanske spomenice 1941, Ordena partizanske zvijezde, Ordena bratstva i jedinstva, Ordena zasluga za narod i tri medalje za hrabrost. Ratni je major i više puta je predlagan za Orden narodnog heroja. Jedan je od vođa kolonizacije Crnogoraca u Vojvodinu i ličnost po čijoj je ideji Lovćenac dobio ime. Umro je 1989. godine i uz vojne i civilne počasti sahranjen u Lovćencu.

 

ucesnici-prezentacije-3

 

Na promociji je istaknuto da Radovan Stevović pripada plejadi istaknutih crnogorskih iseljenika, pa mu je organizovana crnogorska dijaspora, pored štampanja knjige, iskazala poštovanje postavljajući 2015. godine spomen ploču na zgradi Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu.

 

posjetioci

 

VIDEO ZAPIS

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 + twenty =