Cetinje – Promocija knjige “Frederik Burnam i Crna Gora”

 

krstas logo

 

U biblioteci i čitaonoci “Njegoš” na Cetinju, u utorak 10. novembra, predstavljena je knjiga “Frederik Burnam i Crna Gora” autora Nenada Stevovića publiciste i istraživača crnogorske dijaspore.

 

Frederik Burnam

 

Kulturni događaj je otvorila Saša Lovre – Božović direktorica ustanove “Njegoš”, najstarije biblioteke u Crnoj Gori, a o knjizi su govorili doktor Goran Sekulović odgovorni urednik “Prosvjetnog rada” lista crnogorskih prosvjetnih, kulturnih i naučnih radnika, književnik Borislav Cimeša i autor knjige Nenad Stevović. Odlomke iz knjige čitala je Nataša Vučinić iz Lovćenca, jedna od četiri studentkinje iz dijaspore na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

 

Cetinje - Predstavljanje knjige Frederik Burnam i Crna gora - 1

Cetinje - Predstavljanje knjige Frederik Burnam i Crna gora - 3

Cetinje - Predstavljanje knjige Frederik Burnam i Crna gora - 5

Cetinje - Predstavljanje knjige Frederik Burnam i Crna gora - 2

 

Stevovićev najnoviji istraživački projekat ima za cilj da pruži doprinos osvijetljavanju lika i djela Kanađanina dr Frederika Burnama, brigadnog generala britanske i počasnog crnogorske vojske, humaniste i do kraja života velikog prijatelja Crne Gore. Knjiga je obogaćena tekstom istaknutog crnogorskog emigranta Nikole Petanovića iz brošure U posjeti Božjoj zemlji koja je dvadesetih godina prošlog vijeka objavljena u San Francisku, a ovim putem se po prvi put prezentovala crnogorskoj stručnoj, naučnoj i laičkoj javnosti.

 

Cetinje - Predstavljanje knjige Frederik Burnam i Crna gora - 4

 

Knjiga „Frederik Burnan i Crna Gora“ štampana je dvojezično na crnogorskom i engleskom jeziku, a kao izdavači potpisuju se Crnogorski kulturni forum sa Cetinja i Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“.

 

Cetinje - Predstavljanje knjige Frederik Burnam i Crna gora - 6

 

VIDEO ZAPIS SA PREDSTAVLJANJA KNJIGE