Cetinje – Retrospektivna izložba Toma PavićevićaRetrospektivna izložba Toma Pavićevića biće otvorena u utorak, 10. septembra 2019. godine, u 20 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju. Izložbu u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, na kojoj će biti prikazani radovi iz višedecenijskog Pavićevićevog opusa, otvoriće direktorica NMCG, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović.

– Traženje sebe (bukvalno i metaforičko), u korelaciji sa sopstvom i (mikro/makro) svijetom, zajednička je tema svih Tomovih ciklusa i svojevrsna koheziona cjelovitost stvaralačkog opusa. On je uzdiže na nivo univerzalne teme i zapitanosti pred sudbinom čovječanstva, u čijem središtu je pojedinac sa prefiksom „sve što je ljudsko nije mi strano“. No, Tomo pronalazi i „ono“ animalno, instinktivno u čovjeku, ne libeći se da ga (aludirajući značenjsko) targetira kroz svoje umjetničko djelo. Da nas ogoli do suštine….Tomo svog čovjeka smješta u kuću i sanduk, u ljubav i smrt, on je totem, mumija, i situacija-stanje. Prizor s goblena, tapeta i ukrasnih krpa i/ili krik, nijemih bebolikih duša u uzdignuću, trivijalni mizanscen, kafanska namiguša i/ili duhovnica s kamilavkom. On je i izanđala žičana šušta stare postelje, s tiglom-kanalicom umjesto glave, napuklom i okrnjenom od bijesa, muke i jada vascijelog svijeta, što ih bremenito nosi kroz uzaludnje bitke u ratovima života – zapisala je dr Anastazija Miranović, u monografskoj studiji povodom retrospektivne izložbe Toma Pavićevića.

Izložbu prati monografija u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore, čije su urednice istoričarke umjetnosti, dr Anastazija Miranović i Ljiljana Karadžić.

Djela Toma Pavićevića u CGU „Miodrag Dado Đurić“ mogu se pogledati do 15. oktobra.

Tomo Pavicević je rođen 1952. godine u Titogradu. Završio je Višu pedagošku školu u Nikšiću. Član je ULUCG-a od 1978.  Živi i radi u Podgorici. Do sada je imao 40 samostalnih, kao i brojne kolektivne izložbe. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja, između ostalih nagradu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i nagradu “Milunovć, Stijović, Lubarda”.