Cetinje – Sedmi međunarodni muzički festival „Espressivo“

 

Muzička akademija Cetinje

 
 

Sedmi međunarodni muzički festival „Espressivo“ na Cetinju, svečano će biti otvoren 24. juna 2014. godine koncertom eminentnih muzičara Jaroslava Nadržickoga (violina) iz Poljske i Bojana Martinovića (klavir) iz Crne Gore, u Ministarstvu kulture na Cetinju, u 21 sat.

Festival „Espressivo“ koji organizuje Muzička akdemija sa Cetinja već sedmu godinu za redom, ima dobru praksu da ugošćava vrhunske umjetnike koji pune elitne svjetske koncertne sale, ali i one najbolje među mladim umjetnicima koji stasavaju na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Ove godine „Espressivo“ će biti dijelom manifestacije Grad teatar Budva, kao njen muzički segment. Takođe, u okviru „Espressiva“ biće organizovane i ljetnje radionice za najbolje studente i učenike muzičkih škola. Muzički urednik i direktor „Espressiva“ je dekan Muzičke akademije sa Cetinja Miran Begić. Novina ovogodišnjeg festival je da će publika biti u prilici da uživa u koncertima u toku sva ti ljetnja mjeseca. Festival če biti zatvoren 11. avgusta koncertom Orkestra Ipolitov-Ivanov iz Moskve, pod dirigentskim vođstvom Valerija Vorona.

Festival „Espressivo“ zamišljen je kao festival umjetničke muzike. Naglasak festivala je na vrhunskim koncertima solističke, kamerne i orkestarske umjetničke muzike.

U prilogu Vam dostavljamo biografije Jaroslava Nadržickog i Bojana Martinovića i Program festivala „Espressivo“.

 

Jaroslav NadrzitskiJaroslav Nadrzicki rodjen je u Žaganju, Poljska. Sa 16 godina debitovao je sa Orkestrom Moskovskog konzervatorijuma u Velikoj sali Čajkovski konzervatorijuma. Diplomirao je sa najvećom ocjenom na Muzičkoj akademiji I. J. Padarevski u Poznanju (klasa profesora J. Kaliszevska) i na Kraljevskoj Muzičkoj akademiji u klasi profesora Igora Petruševskog.

Godine 2010. Jaroslav je osvojio prvu nagradu na Medjunarodnom violinskom takmičenju Aram Khachaturian u Jermeniji na kojem je jedna od nagrada bila nastup sa Marinski pozorišnim orkestrom predvodjenim Valerijem Gergijevim. Takodje je osvojio prvu nagradu na Medjunarodnom takmičenju G. Enescu u Bukureštu (2009), Medjunarodnom violinskom takmičenju Valsesia u Italiji (2009), kao i na Medjunarodnom takmičenju Jasha Heifetz u Vilnjusu (2001), zatim i najveće nagrade na takmičenju Max Rostal u Berlinu (2002); Medjunarodnom violinskom takmičenju Tibor Varga u Švajcarskoj (2004, 2006), Medjunarodnom violinskom takmičenju Nenryk Wieniawski u Poljskoj (2006), na takmičenju Haverhill Sinfonia Soloist Competition (2008), Medjunarodnom violinskom takmičenju Ruggiero Ricci u Austriji (2007) i na Medjunarodnom violinskom takmičenju Benjamin Britten u Londonu (2008).

Saradnja sa K. Pendereckim, M. Vengerovim i od 2007. godine sa mentorom prof. I. Petruševskim je značajno uticala na Jaroslavovo izvodjenje i uspješnu karijeru.
Jaroslav je ostvario zapažene nastupe u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Koreji, Austriji, Njemačkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Švajcarskoj, Italiji, Francuskoj, Rusiji, Litvaniji, Venecueli i Finskoj. Njegovi koncerti su emitovani na mnogobrojnim evropskim televizijiskim stanicama uključujući Mezzo TV, Austrijsku Nacionalnu Televiziju ORF, Rumunsku Nacionalnu Televiziju, Poljsku Nacionalnu Televiziju, Crnogorsku Nacionalnu Televiziju, Nacionalnu Televiziju Venecuele i Jermensku Televiziju.

Jaroslav je nastupao sa mnogim čuvenim orkestrima uključujući Londonski Filharmonijski Orkestar, Hamburšku Filharmoniju, Vilnijus Filharmoniju, Transilvanijsku Filharmoniju i George Enescu Filharmoniju; Simon Bolivar Orkestar, MDR ( Njemačka Radio i TV stanica), Slovački Radio Orkestar i Simfonijski Orkestar Cirih; Jermenski Orkestar, Kamerni Orkestar Radio Poljske. Koncertrirao je u Londonskoj Cadogan Sali, Wigmore Sali, na trgu Sv. Džona Smita, Manuhin Sali, Moskovskom Kremlju, Sali Konzervatorijuma St Petersburg, Aram Khachaturian Filharmonijska Sali, Varšavskoj Filharmonijskoj Sali, Slovačkoj Filharmonijskoj Sali, u Bečkom Konzerthaus-u, Mirabell palati u Salcburgu, u sali Čajkovski Konzervatorijuma u Moskvi.

2011. godine Jaroslav je debitovao sa Simon Bolivar Simfonijskim Orkestrom u Karakasu, Venecuela, pod dirigentskom palicom K. Pendereckog. S obzirom na veliki uspjeh ovog koncerta, Jaroslav je pozvan da izvede Betovenov koncert za violinu pod vodjstvom Djankarla Gverera. Iste godine, veoma uspješno, izveo je Sibelius violinski kocert i Bahov koncert za dvije violine sa dirigentom Maksimom Vengerovim.

Jaroslavovi skorašnji uspjesi uključuju i nastup sa Londonskim Filharmonijskim Orkestrom i kocertne nastupe sa MDR Simfonijskim Orkestrom pod vodjstvom Kristijana Jarvija kao dio 17. Betovenovog Uskršnjeg Festivala u Poljskoj.
U junu je izveo Kačaturijanov koncert za violinu u Lutoslavski koncertnom studiju u Varšavi obilježavajući 110 godina od rodjenja kompozitora. Njegovi budući planovi uključuju nastup sa MDR Simfonijskim Orkestrom u Lajpcigu i sa LFO, kao i mnogobrojne recitale širom Evrope.

bojan martinovicBojan Martinović – Rođen je 26. oktobra 1981. godine na Cetinju, Crna Gora.
Nižu i srednju školu završio je u Kotoru u klasi prof. Ilije Miloševića. 1996. godine primljen je na studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Vladimira Bočkarjova. U junu 2002. godine zavrsio je svoje redovne studije a iste godine zapoceo je magistarske studije takodje u klasi profesora Vladimira Bockarjova. U februaru 2005. godine magistrirao je sa najvecom ocjenom.

Septembra 2002. zapoceo je svoju pedagosku karijeru kao profesor u Srednjoj muzičkoj školi Kotor, gdje je proveo dvije godine. Od Marta 2003. angazovan je u nastavi na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi svog profesora Vladimira Bočkarjova. Dolaskom dva nova gostujuća profesora, 2005. godine postao je asistent istaknutim pedagozima: Svetlani Bogino i Vladimiru Ogarkovu. Od 2009. godine angazovan je u svojstvu docenta na predmetu klavir.

Tokom 2001. izdvaja saradnju sa profesorom. Vladimirom Ovcinjikovim. 2002.god. i 2003.god. usavrsava se u Beču, u klasama prof. Christoph Bernera, odnosno prof. Noel Floresa.

Pored svoje solisticke karijere, kao koncertni pjanista, intezivno i sa velikim uspjehom nastupa i djeluje u okviru raznih kamernih ansambala i saradjuje sa brojnim domaćim i stranim umjetnicima (Marina Yashvilli, Peter Langartner, Roman Simović, Igor Perazić, Vladislav Igulinski, Ksenia Akeynikova, Danijel Cerovic, Zoran Zakrajsek itd…)

Na svom bogatom repertoaru ima preko 30 programa, kako resitala tako i kamerne muzike. Nastupa u gotovo najpreastižnojim dvoranama bivše Jugoslavije (CNP Podgorica, Dvorana Vatroslav Lisinski- Zagreb, Sava Centar Beograd, Galerija Kolarca Beograd, Gradska kuća Subotica, Sinagoga Novi Sad, Sarajevo, Ljubljana…) i zemljama zapadne Evrope (Italija, Njemačka, Austrija, Francuska, Belgija, Velika Britanija, Rusija, Liban…). Od svoje 15.-te godine laureat je mnogih domaćih i internacionalnih takmičenja.

Bavi se i komponovanjem. Do kraja godine ocekuje se realizacija CD-a njegove autorske muzike.
Snimao je za RTCG, RTS, HRT, TVSLO, radio Beograd i radio Crne Gore.