Cetinje – Treće predavanje u sklopu interdiscipilnarnog projekta OSMICE

 

 

 

U petak, 21. septembra 2018. godine, sa početkom u 12h, održaće se treće predavanje u sklopu interdiscipilnarnog projekta OSMICE, u CGU “Miodrag Dado Đurić”. Tema predavanja su protesti iz 1968. godine, a o njoj će govoriti predavači  dr Adnan Prekić i Petar Lekić. 

U razvoju socijalističke Jugoslavije, 1968. godina predstavlja jedan od prelomnih događaja koji je odredio dalji put i budućnost ove države. To je godina jedne od najdubljih ekonomskih, političkih i socijalnih kriza posleratne Jugoslavije, godina u kojoj se prvi put otvoreno govori o neskladu teorije i prakse u jugoslovenskog samoupravnog socijalizma. Obilježiće je studentski protesti i nezadovoljstvo mladih koji su prvi put zatražili bolje uslove za život, pravo na zapošljavanje i odgovornost i ostavke političkih elita koje su generisale nastalu krizu.

Iako je Crna Gora ostala na marginama studentskih protesta, događaji koji će uslijediti ostaviće veliki uticaj i na crnogorsko društvo. Samo nekoliko godina ranije u Crnoj Gori je došlo do smjene političkih generacija pa će događaji iz 1968. godine otvoriti prostor, ovoj novoj garnituri političara, za jednu od najznačajnijih civilizacijskih transformacija crnogorskog društva.          

Projekat OSMICE se sastoji od niza predavanja i projekcija koji će se priređivati svakog mjeseca do kraja godine, čime će se kroz više događaja obilježiti važni datumi iz crnogorske i svjetske istorije vezani za godine sa osmicom na kraju.

 

Dr Adnan Prekić je predavač na katedri za istoriju Univerziteta Crne Gore. Osnovni predmet naučnog interesovanja Adnana Prekića su Istorije političkih ideja XX. vijeka. Istraživao je Političke ideje i ideologiju komunističkih vlasti u Crnoj Gori a bavi se i proučavanjem Kulturnog naslijeđa Crne Gore.

Petar Lekić rođen je u Baru 10.10.1986. godine, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Nikšić na odsjeku istorije 2009. godine. Stručno zvanje kustosa dobija 2013. godine, kada je angažovan na istoimeno radno mjesto u Istorijskom muzeju Narodnog muzeja Crne Gore. Magistarski rad „Latinski hagionimi u Crnoj Gori“ odbranio je 2018. godine na Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore. Polje interesovanje je kulturna istorija srednjeg vijeka Crne Gore i opšta kulturna istorija.