Cetinje – U Kraljevskom teatru završen MIT festival 2016.

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U KRALJEVSKOM TEATRU ZAVRŠEN MIT FESTIVAL 2016.

PUBLIKA KAO JEDINI ŽIRI NA MIT-u IZABRALA NAJBOLJE PROGRAME

NAKON LJETA POČETAK NOVE POZORIŠNE BAJKE

 

Gromoglasnim aplauzom za Josipu Lisac, razgovorom sa Buksovcima i dječijim oduševljenim komentarima na izvođenju Gulivera, završen je MIT festival 2016. godine. Gotovo dva mjeseca publika koja je dolazila u Kraljevsko pozorište uživala je u kvalitetnim dramskim i muzičkim događajima, a upravo ona, kao jedini žiri na ovoj pozorišnoj svetkovini glasala  je nakon svakog izvođenja i proglasila najbolje programe. Najbolja gostujuća predstava je komad Zvezdara teatra “Voz”, u režiji Voje Brajovića, a najbolji novi segment Zetskog doma je nova Pozorišna emisija – The books of knjige. Najbolje ocijenjeni muzički događaji su koncerti violiniste Stefana Milenkovića i hrvatske umjetnice Josipe Lisac. Produkcije Zetskog doma,  predstave: Let iznad kukavičjeg gnijezda, Leptir i Porodica sjećanja, koje su bile  domaćini i nisu bile dio takmičenja, publika je takođe visoko vrijednovala.

Publika je bila jedini žiri, jer MIT je takav festival. “Cilj Kraljevskog pozorišta nije bio takmičenje i egoistična trka za nagradama, želja i veliki trud da publika dolazi u Teatar, i da ga vratimo upravo njoj jer joj pripada, ostvarena je. Tokom MIT-a gledalište je bilo puno, okupljali smo se na Cetinju i pičali o utiscima, dobili vjetar u leđa za svakodnevni život  osjetivši životnu  energiju i optimizam koju samo pozorište može da nam daruje”, saopšteno je iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom povodom završnice festivala.

Tokom dva mjeseca MIT-a na sceni Zetskog doma bio je  region: Sarajevo, sa predstavom Brašno u venama, Narodno pozorište iz Beograda sa monodramom Kabul, Gledališče Glej Ljubljana sa Konferencijom ptica, Aveti, koprodukcija Bitef teatra i Grada teatra sa sjanom Mirjanom Karanović.

Svoj prvi let imao je Leptir, produkcija Zetskog doma  u režiji Andraša Urbana, a po tekstu Aleksandra Radunovića. Leptir je oduševio, rasplakao i nasmijao publiku, tehno drama sa genijalnom upotrebom gusala dekontruisala je njihov pojam u našoj tradiciji, beskompromisna priča o žestokom obračunu sa samim sobom nije nikoga ostavila ravnodušnim, baš kao ni predstava Zetskog doma u režiji Diega de Bree, Let iznad kukavičjeg gnijezda.

Scena Zetskog doma bila je i mjesto okupljanja za publiku iz svih krajeva Crne Gore koja voli muziku. Nakon koncerta Stefana Milenkovića ispred garderobe sačekali su ga ljudi koji ga vole, publika svih generacija: od mališana koji sada uče prve note, preko studenata violine do onih starijih koji pamte vunderkinda iz osamdesetih.” Tako mu je jedan stari gospodin sa Cetinja, nekadašnji ambasador uručio portret koji je naslikala njegova supruga, davno, kada je sam Stefan bio dječak” , kažu u pozorištu.

I djeca su uživala. “Znamo jer smo u gledalištu čuli i uživali u  salvama smijeha djece na izvođenju predstave Pismo Danskog teatra Paolo Nani, i glasnim  komentarima o Guliverovim putovanjima među male Liliputance u predstavi Petra Pejakovića”, kažu u Zetskom domu. Master Class čitanja, pisanja i glume diega de Bree – Hibridne drame, dao je priliku crnogorskim glumcima i zaintereovanoj publici da učestvuju u jedinstvenom procesu stvaranja po slobodnoj adaptaciji Jovane Bojović “Slobodno vrijeme ili tamno je svijetlo”,  djela italijanskog pisca Gian Maria Cerva.  MIT i njegovu samu završnicu obilježio je  rad velikog evropskog reditelja Pepa Gatela iz španske umjetničke trupe Fura dels baus  u Zetskom domu i premijera predstave Porodica sjećanja. Ovaj komad nastao je kao rezultat desetodnevne radionice, proizvoda u kome su se ukrstile dvije ideje, nagrađena tema Zetskog doma i Fure dels Baus (EU Collective plays), a koja predstavlja samo dio onoga što tek slijedi u ovom velikom evropskom partnerstvu budući da će cijeli projekat, u kome učestvuje još pet zemalja, biti gotov tek 2019. U Kraljevskom pozorištu kažu da idu sa osmijehom i nestrpljenjem ka toj velikoj evropskoj pozorišnoj porodici, a na tom putu nizaće pozorišne sezone i iznenađenja.

MIT je završen, ljeto je i zavjesa u Teatru je spuštena.  Tokom tog perioda  predstave Leptir i Let iznad kukavičjeg gnijezda gostovaće na jubilarnom festivalu Grad teatar, a naredna pozorišna sezona 2016./2017. na Cetinju već od njenog starta  u septembru  biće puna iznenađenja, najavljuju u Zetskom domu.