Cetinje – Završen PROMO – segment Montenegro International Theatre Festivala

 

Mit fest

 

 

Čitanje dramskih tekstova mladih crnogorskih autora, studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, pod nazivom PROMO – segment Montenegro International Theatre Festivala (MIT Fest 2015) završeno je u subotu 18. aprila proglašenjem pobjedničkog teksta “Sin” mlade dramske spisateljice Mirjane Medojević. Nagrada PROMO podrazumijeva realizaciju pozorišne predstave po pobjedničkom dramskom tekstu u produkciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”. Nakon proglašenja je održan koncert Ramba Amadeusa i benda Two Winnetous and One More.

Promo segment je dio MIT Festivala koji promoviše mlade domaće autore, a njihove dramske tekstove ocjenjivala je upravo publika, čime se zaobišao klasični pristup ocjenjivanju pozorišnog teksta od strane stručnog žirija.

U okviru ovog dijela festivala, tokom sedam dana u periodu od 7. do 17. aprila, publika je bila u prilici da prisustvuje čitanju drama: “Otvoreni kraj”, “Sin”, “San o vinogradu”, “Nije preša”, “Goodbye, Norma Jeane” i “Jezgro”.

Prema riječima publike, žirija u segmentu PROMO, ovaj program festivala MIT 2015 je od izuzetne važnosti za razvoj domaćeg dramskog stvaralaštva, te, zadovoljni onim što su čuli na javnim čitanjima drama, željno iščekuju realizaciju pozorišnog komada po pobjedničkom dramskom tekstu. Publika, koja je već dobro upoznata sa programom MIT Festivala, koji traje od početka aprila do kraja juna, takođe ističe i druge programe koje sa nestrpljenjem iščekuju, a od kojih većina izdvaja koncerte, predstave, filmske projekcije, ali i radionice.