Četvrti dan Kotorskog festivala pozorišta za đecu

 

Logo KotorArt-a

 

Zahuktava se vozić KotorArt Kotorskog festivala pozorišta za djecu

 

Četvrti vagon pozorišnog vozića koji širi sreću i radost prošao je juče kroz Kotor.

Izvođenjem predstava: “Bajka o ribaru i ribici”, Gradskog pozorišta iz Podgorice i “Kako rastu veliki ljudi” u produkciji KotorArt Kotorskog festivala pozorišta za djecu nastavljen je glavni program ovogodišnjeg festivala.

U predstavi “Bajka o ribaru i ribici”, koju je režirao Ruski reditelj Jevgenij Ibragimov, djeca su mogla vidjeti pravu virtuoznost glumaca dok animiraju lutke. Branka Femić, Katarina Krek, Jelena Simić, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović i Davor Dragojević su pričali priču o ljubavi, iskušenjijma, ljudskim slabostima i velikodušnosti, koristeći jezik metafora i alegorije.

 

_DM48706

_DM48715

_DM48749

_DM48843

_DM49005

 

FRAGMENT IZ PREDSTAVE

 

Druga predstava večeri odigrana je na Ljetnjoj pozornici. Predstava “Kako rastu veliki ljudi” je dobro poznata Kotorskoj publici jer se već desetak puta igrala po raznim Kotorskim pjacama. Do sad je imala ukupno tridesetosam izvođenja, širom Crne Gore i Srbije.

I ovog puta je bilo puno mališana. Bilo je i onih koji po 4-5 put gledaju predstavu, što je znak da se u Kotoru napravio značajan i dopadljiv pozorišni projekat, koji traje. U predstavi čiju režiju potpisuje Petar Pejaković igraju Mišo Obradović i Slaviša Grubiša, a sva trojica su i autori samog teksta predstave. Dugim aplauzom i druženjem sa glumcima nakon predstave,  djeca su nagradila autore predstave koja je odigrana u sklopu glavnog programa ali nije u takmičarskom dijelu.

 

_DM49028

_DM49051

_DM49118

_DM49138

_DM49186

 

FRAGMENT IZ PREDSTAVE

 

Danas na KotorArt Kotorskom festivalu pozorišta za djecu u 19:30h očekuje nas otvaranje izložbe “Moj svijet”, u Crkvi Sv. Pavla.
U 20h u Kulturnom centru bice odigrana predstava “Kamenje” Bosanskog narodnog pozorišta – Zenica – BiH.

U 20:30h na Pjaci od kina očekuje nas Promocija romana dobitnika književne nagrade Politikinog zabavnika, Dejana Aleksića, “Cipela na kraju svijeta”

U 21h u Muzeju grada Perasta predstaviće se “Trio Balkan”, dok će u 21:30h na Ljetnjoj pozornici biti odigrana predstava “Mačak u čizmama”.

Već sjutra, 06. jula u 12h u Kulturnom centru Nikola Đurković održaće se okrugli sto na temu: „Uloga pozorišta da djecu i mlade u kulturnom životu države i procesu odgoja mladih generacija“, a posebna pažnja će se posvetiti otvaranju Crnogorskog nacionalnog pozorišta za djecu.

U 20h u Kulturnom centru biće odigrana predstava “Zaboravljena zemlja”.

U 21:00h u Crkvi Sv. Duha očekuje nas program “Raspjevana violina”

Nakon toga, u 21:30h na Ljetnjoj pozornici biće odigrana predstava Pazi, zebru gazi, Centra za kulturu Tivat.

U 21:30h, na Pjaci od kina, posjetioci KotorArt Kotorskog festivala pozorišta za djecu biće u prilici da prate program “Gama zraci i čudaci” NVO Arlekin iz Podgorice.