CNP – Ciklus filmova Pedra Almodovara

 

CNP - znak 150

 

 

Na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 10. do 13. novembra biće priređen ciklus filmova Pedra Almodovara. Publika će biti u prilici da pogleda ostvarenja: “Šta sam uradila da zaslužim ovo?”, “Kika”, “Žene na ivici nervnog sloma” i “Pričaj s njom”. Ovaj program CNP realizuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom a ulaz za sve projekcije je slobodan.

UTORAK, 10. novembar 2015.
Film “Šta sam uradila da zaslužim ovo?” biće prikazan u utorak 10. novembra na Velikoj sceni u 20 sati. Glorija dopunjuje budžet porodice čisteći kuće drugih ljudi. Da bi izdržala napornih osamnaest sati radnog vremena, počinje da uzima amfetamine, prekomjerno. Jednog dana, kao i većina žena u njenoj situaciji, Glorija će eksplodirati kada se najmanje očekuje. U filmu koji je snimljen 1984. godine igraju Karmen Maura, Luis Hostalot, Gonzalo Suarez…

SRIJEDA, 11. novembar 2015.

U srijedu 11. novembra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati biće prikazan film “Kika” u okviru ciklusa filmova Pedra Almodovara.

Kika, mlada kozmetičarka, angažovana je da u vili Nikolasa, američkog pisca, našminka leš njegovog pastorka, Ramona, čija je smrt i više nego sumnjivog porijekla, što ne spriječava Kiku da završi svoj posao. Ispostavlja se da Ramon nije mrtav, i nakon što joj ispriča svoju životnu priču, ona odlučuje da živi sa njim.  Njihov zajednički život ometaju Kikina afera sa Nikolasom, sumnjiva smrt Ramonove majke i nametljivost Ramonovog bivšeg psihologa i tabloid-TV zvijezde Adree Skarfejs. U filmu koji je snimljen 1993. Godine igraju Veronika Fork, Piter Kojoti, Viktorija Abril..

ČETVRTAK, 12. novembar 2015.

U četvrtak 12. novembra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati biće prikazan film “Žene na ivici nervnog sloma” u okviru ciklusa filmova Pedra Almodovara.
Većina autora ima u karijeri “onaj film” koji im otvara sva vrata i pretvara ih u zvijezde. Za Almodovara, to je bez sumnje bio “Žene na ivici nervnog sloma”. Almodovar ovdje (po sistemu Altmanovih Kratkih rezova) kombinuje sudbine nekoliko frustriranih i histeričnih likova koji tokom razvoja priče dolaze u određenu interakciju…
Na ulicama Madrida, Pepin svijet se okreće naglavačke. Njen ljubavnik je napušta. A onda upoznaje njegovu ženu. I sina. I njegovu novu djevojku. U međuvremenu, Pepina najbolja prijateljica je upetljana u ljubavnu krizu sa osumnjičenim kriminalcem, ostavljajući Pepu da se izbori sa svojim problemima…
U filmu koji je snimljen 1988. godine igraju Karmen Maura, Antonio Banderas, Džulijeta Serano..

PETAK, 13. novembar 2015.

U petak 13. novembra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati biće prikazan film “Pričaj sa njom” u okviru ciklusa filmova Pedra Almodovara.
Marko je novinar koji se upoznaje sa toreadorkom Lidijom, jer želi da sa njom napravi intervju, nakon čega se zbližavaju i postaju ljubavnici. U međuvremenu, Lidija se povređuje u borbi sa bikom, nakon čega pada u komu. Marko odlučuje da provodi vrijeme pored nje u bolnici, iako zna da je potrebno čudo kako bi se probudila iz kome.
U bolnici se srijeće sa Beninjom, radnikom klinike kojeg je već ranije sreo u pozorištu. Povezuje ih ista situacija u kojoj se nalaze – Beninjo se brine o Alisiji koja je već duže vrijeme u komi. On je zaljubljen u Alisiju, i svakodnevno razgovara sa njom, a podstiče Marka da učini to isto sa Lidijom, u nadi da će se nekada one vratiti u njihove živote.
Ne mogavši da podnese usamljenost koju je osjećao pored žene u komi, Marko odlučuje da napusti Lidiju i otputuje, dok Beninjo ostaje uz Alisiju, ludački željeći da je probudi, nakon čega se usuđuje na neočekivan korak…
U filmu koji je snimljen 2002. godine igraju Havier Kamara, Dario Grandineti..