CNP – Filmovi proslavljenog crnogorskog sineaste Veljka Bulajića

 

CNP - znak 150

 

 

Na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 21. do 23. januara biće priređeno prikazivanje tri filma proslavljenog crnogorskog sineaste Veljka Bulajića, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom. U četvrtak 21. janura biće prikazan film „Bitka na Neretvi“, u petak 22. januara „Čovjek koga treba ubiti“, a u subotu 23. januara „Libertas“. Ulaz za sve projekcije je slobodan.

Film “Bitka na Neretvi” je jedinstven fenomen. Nastao je u jednoj maloj kinematografiji kao autorsko djelo, jedan od najvećih superspektakala evropske kinematografije koji je s uspjehom prikazivan u svim zemljama svijeta. 

Priča Neretve događa se 1943. godine, kada je Hitler operacijom Weiss htio konačno slomiti glavninu partizanskih snaga zajedno s Vrhovnim štabom na čelu s Titom. U velikoj ofanzivi sudjelovale su divizije njemačke i talijanske armije, kvislinške ustaške jedinice i velika koncentracija četnika koji su sudjelujući u operaciji Weiss vidjeli svoju šansu za obračun s partizanskim pokretom. Potiskivane od nadmoćnih neprijateljskih snaga, partizanske jedinice s brojnim ranjenicima odustale su prema rijeci Neretvi s namjerom da prelaskom preko rijeke izađu iz neprijateljskog obruča.

U filmu koji je snimljen 1969. godine igraju: Yul Brynner, Hardy Kruger, Franco Nero, Orson Welles, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Boris Dvornik, Sylva Koscina, Bata Živojinović.