CNP na BITEF-u sa predstavom “Post scriptum”

 

CNP - znak 150

 
 

Crnogorsko narodno pozorište učestvovaće sa predstavom “Post scriptum” na jednom od najznačajinijih pozorišnih festivala u Evropi – Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu (BITEF). Predstava “Post scriptum” po djelima Danila Kiša, u adaptaciji i režiji Varje Đukić, biće izvedena 26. septembra na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu, u okviru  47. BITEF-a.

Predsrava Post scriptum 2Publika 47. BITEF-a vidjeće od 22. septembra do 1. oktobra 12 predstava iz  Njemačke, Češke, Francuske, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije, koje su ove godine objedinjene sloganom “Teško je biti”. Anja Suša, koselektorka BITEF-a, istakla je da publiku očekuje uzbudljiv program. “Namjerno smo u selekciju uvrstili predstave koje su otvoreno političke i koje propituju javnost. Svaka predstava vodi buran dijalog sa kontekstom u kome je nastajala i u kome se izvodi, u velikoj mjeri su interaktivne i traže stav publike”, navela je Suša.

“Festival će otvoriti predstava “Before Your Very Eyes” njemačke pozorišne trupe Gob Squad. Iz regiona su na programu komadi “55+” Boruta Šeparovića, „Mandić stroj“ Bojana Jablanoveca, kao i “Post scriptum” Varje Đukić koja se bavi životom i djelom Danila Kiša“, navela je Anja Suša predstavljajući ovogodišnji program.

Na 47. Bitefu biće izvedena i dva komada o Zoranu Đinđiću,  a tu su i savremena izvođenja klasičnih komada “Galeb” u režiji Tonija Janežiča, “Žene u narodnoj skupštini” u režiji Nikole Zavišića i “Oluja” u režiji Jerneja Lorencija“. Od međunarodnih projekata na programu su i češka predstava “Europeana” u režiji Jana Mikulašeka, “Beograd” u režiji Džulijena Fišera, kao i predstava “Teško je biti bog” slavnog filmskog i pozorišnog reditelja Kornela Mundruca.

Autorski tim predstave Post scriptum čine: dramaturg  Božo Koprivica, video art Nikola Simanić, scena i kostim Varja Đukić, dizajn zvuka Zoran Jerković, muzički aranžmani i transkripcija Vjera Nikolić, koreografija Tamara Vujošević Mandić, izbor muzike Vjera Nikolić, Varja Đukić i Zoran Jerković.

U predstavi igraju: Varja Đukić, Miloš Marijan, Milorad Radović, Staša Jovović, Ema Vuković, Dejan Baletić, Balša Baletić, Vasilije Minić. Audio predstave glume, govore i čitaju Predrag Ejdus, Branimir Popović, Kozma Prelević, Marko Šušić, Dejan Đonović, Dragoljub Čarli Ilić, Ema Prelević, Ištvan Mesaroš, Barnabas Horanyi, Gyiorgyi Orsos, Jozsef Galli i Gergely Aniko.