CNP – Najava programa za četvrtak 4.maj 2017. godine

 

 

   U četvrtak 4.maja u 19h na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta prikazaće se film „Ali i Nino” režisera Asifa Kapadia.

Događaj organizuje „Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana – Crne Gore“ u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem i uz podršku kompanije „Azmont Investments“.

Roman „Аli i Nino“, velikog azerbejdžanskog pisca Kurbana Saida, donosi nam u jednakoj mjeri ljubavnu priču između Azerbejdžanca Alija i Gruzijke Nino i širi socijalni portret Azerbejdžana početkom XX vijeka. Radnja romana je smještena na Kavkazu i Iranu, u pozadini događaja tokom Prvog svjetskog rata. Veliki dio događaja u romanu se odigrava u Starom gradu Baku (Ičeri-Šeher) i okolini. Roman „Ali i Nino“ je preveden na 33 svjetska jezika.

U filmu je prikazan grad Baku početkom XX vijeka koji se nalazi na granici Istoka i Zapada, mjesto susreta različitih kultura i naroda i život žitelja tog grada u pozadini događaja kao što su Prvi svjetski rat, revolucija, građanski rat, postanak Azerbejdžanske Demokratske Republike, zauzimanje Bakua od strane boljševika, sovjetizacija Azerbejdžana i suzbijanje centara nacionalnog otpora.

Ulaz je slobodan.

 

Iste večeri na Sceni Studio u 20.30h igraće se predstava “Isti”, Sare Đurović u režiji Damjana Čitkuševa.

 

 

Scenograf je Stefan Spirovski, kostimograf Olivera Eraković Kosić, izbor muzike je uradio Damjan Čitkušev, a izvršnu produkciju Janja Ražnatović.

U predstavi igraju: Andrea Mugoša, Nikola Perišić, Olivera Vuković, Aleksandar Gavranić, Gorana Marković, Žana Gardašević Bulatović i Mia Vojvodić.

“Isti” je drama o (ne)odrastanju. Glavna junakinja je tinejdžerka-antijunakinja. Predstava, kao i tekst, kroz fragmentarnu dramaturgiju prati događaje iz njene vizure. Idejno se oslanja na iracionalno. Podsvjesno i dječje nas vodi u svijet mašte. A mašta oslobađa. Plaši. Preispituje bolnu prošlost. Jovana (15) dolazi na ljetovanje kod oca, babe i tetke od kojih je otuđena. Majka nije tu. Jovana bježi u svijet mašte i sjećanja. Nalazi nadu u svom prijatelju neobičnog imena.. A ona je nepouzdan narator…                                                                                                                       

Predstava je rađena u koprodukciji sa Makedonskim narodnim teatrom, Skoplje.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − fourteen =