CNP – najbolja drama “Šćeri moja, …”, Maje Todorović

 

CNP - znak 150

 
 

Žiri u sastavu: Borka Pavićević, dramaturškinja, Selma Spahić, pozorišna rediteljka, prof. dr Darko Lukić, teatrolog, prof. Stevan Koprivica, dramski pisac, i prof. mr Janko Ljumović, pozoriši producent, donio je odluku većinom glasova da je najbolja drama na Konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst, drama “Šćeri moja, …”, autorke Maje Todorović.

Na Konkurs je pristiglo dvanaest dramskih tekstova.
Crnogorsko narodno pozorište raspisalo je svoj 3. Konkurs za nagradu CNP-a za savremeni domaći dramski tekst pod nazivom “Izgubljeno-nađeno: dramska remapiranja novije crnogorske istorije”. Ovako postavljenim tematskim okvirom dramski pisci i spisataljice bili su pozvani da remapiraju noviju crnogorsku istoriju, da istorijske događaje i ličnosti – znane ili neznane, sačuvane ili zagubljene u pamćenju zajednice – pronađu i identifikuju kao moguća nova uporišta za savremenu kolektivnu samoidentifikaciju.

Nagrađeni dramski tekst “Šćeri moja, …” je feministička dekonstrukcija istorijskih ličnosti, drama koja vješto kombinuje dokumentarne, usvojene istorijske narative i alternativnu, marginaliziranu žensku istoriju. Odgovarajući inteligentno i subverzivno na temu konkursa, autorica hrabro propituje “nedodirljivu” istoriju, onu od krucijalnog značaja za nacionalni identitet. U isto vrijeme, uspješno izbjegava da upadne u pamfletsko ili banalno, raspisujući kompleksne karaktere, čijom se interakcijom otklanja svaka mogućnost plošnog romantiziranja istorije. U tome dodatno pomažu strukturalni otkloni u vidu ironičnih komentara iz današnjice. Poslije ove drame, ne možete da se ne zapitate šta bi bilo sa istorijom ovih prostora da društvo, tačnije patrijarhalno ustrojstvo, nije ugušilo neke od najkvalitetnijih, najinteligentnijih i najsposobnijih osoba koje su živjele na ovim prostorima, samo zbog toga što su bile žene. Drama se doima kao asketski složena i puna nježnosti.

Autorki nagrađene drame biće dodijeljena plaketa i novčana nagrada u iznosu od 5.000 eura koju podržava Ministartsvo kulture. Crnogorsko narodno pozorište ima pravo praizvedbe komada.

Žiri preporučuje i dramski tekst “Na suncu” autora Ilije Đurovića, koji nezavisno od tematski postavljenog i fokusiranog konkursa posjeduje inventivnu formu, a svoju tematsku savremenost pronalazi u bavljenju problemima mladih u dijaspori, na tragu nove evropske drame.